Оценка на читателите: / 0
СлабоОтлично 

anselИ след дълго отсъствие от сайта се завръщам със статия за моя друг любимец, от който черпя вдъхновение. И който винаги ще ми служи за образец.
Ансел Адамс Истън както е пълното му име, може би е най-великият фотограф на пейзажи  в историята на фотографията. Роден е в Сан Франциско, САЩ през 1902г. От малък е имал интерес към музиката, по-точно пианото, мечтата му е била да стане професионален музикант. Умението му да запечатва природата е уникално. Негово е определението”величествено фотографиране на природата”. Остава известен с черно-белите снимки на Американския запад и особено прословутия Йосемит парк. Именно там са заснети и най-извстнитe му снимки между които "Moon and Half Dome".

През 1916г., след като е снимал Yosemite Valley, променя посоката на мечтите си. Изучава фотография при един професионален печатар, факт който променя драстично вярата му към пикторализъм (търсене на перфектното). След 1916г. се връща всяко лято там скитайки и катерейки се  в най-недостъпните места от природата.

През 1927г публикува първото си портфолио със заглавие ”Parmelian Prints ot the high Sierras”.
До 1939г. снима природата, и когато започва Втората световна война, се мести във Вашингтон и започва да работи като фотожурналист за Министерството на вътрешните работи. Тогава заедно с Фред Арчър изгражда своята Зонова теория, която идва от неговата нужда да има преглед към снимката преди тя да се запечата . Заедно с Едуард Уестън и Кънингъм основава групата f/64. Ансел Адамс бе добър в това което е правил - започнал е с една проста идея- заснемане на природата, и е достигнал до съвършенството в изобразяването на пейзажи.

Неговите снимки са толкова богати в сиви тонове, че и до ден днешен са мярка за сравнение при черно бялата фотография.

http://www.anseladams.com/

ansel1ansel2ansel3


Коментари  

 
+4 #1 marcov 2011-03-08 10:25
Много хубава статия. Може би човек трябва отвреме навреме да се завръща назад и да взима поне малко от "старите" майстори. Поздрави
Цитиране
 
 
0 #2 berkut 2011-03-09 01:32
Много интересна статия.
Цитиране
 
 
+2 #3 ivenchev 2011-03-10 20:20
Само ще добавя, че освен всичко казано в статията, със своето творчество А. Адамс е допринесъл изключително много и за развитието на парковата система в САЩ, като по този начин невероятни места са запазени от човешка намеса.
Цитиране
 

Добави коментар

Защитен код
Обнови