Оценка на читателите: / 0
СлабоОтлично 

bresonРеших да споделя малко повече за двама от любимите ми фотографи превърнали се в символ на черно бялата фотография на 20 век - Ансел Адамс и Анри Картие Бресон.

 Фотография:Бресон

Ансел Адамс може би е най-великият фотограф на пейзажи. Умението му да запечатва природата е уникално. Негово е определението adams”величествено фотографиране на природата”. Роден е в Сан Франциско САЩ през 1902г. От малък е имал интерес към музиката, по-точно пианото, мечтата му е била да стане професионален музикант. През 1916г., след като е снимал Yosemite Valley, променя посоката на мечтите си. Изучава фотография при един професионален печатар, факт който му променя драстично вярата към пикторализъм (търсене на перфектното).След 1916г. се връща всяко лято на Yosemite Valley скитайки и катерийки се и в най недостъпните места от природата.

През 1927г публикува първото си портфолио със заглавие ”Parmelian Prints ot the high Sierras” .
До 1939г. снима природата, и когато започва Втората световна война, се мести във Вашингтон и започва да работи като фото фотожурналист за Министерството на вътрешните работи. Тогава изгражда своята теория за Zone system (зонова система). Изграждането на тази теория идва от неговата нужда да има преглед към снимката преди тя да се запечата. През 1944 г. прави изложба в музея на съвременното изкуство със снимки направени по време на войната със заглавие „Born free and equal”. 1948г.- печели награда – стипендия Guggenheim, и по-време на пет- годишната си степендия създава едни от най-важните си портфолиа.
Ансел Адамс бе добър на това което е правил, започнал е с една проста идея- заснемане на природата, и е достигнал до съвършенството в изобразяването на пейзажи.

Неговите снимки са толкова богати в сиви тонове, че и до ден днешен са мярка за сравнение при черно бялата фотография.

http://www.anseladams.com/

”Има един момент, в който окото ,мисълта и сърцето са в една линия и това е моментът, който ще ни даде една снимка, и тя ще промени остатъка от живота ни ” - Бресон

hcb_portraitАнри Картие Бресон- роден на 22 август 1908 година в Chanteloup, близо до Париж. Майка му е от Нормандия, а баща му е виден индустриалец фабрикант. Бресон бе богат човек, семейството му е било в списъка на 100-те най- богати семейства във Франция, така че каквото е направил в неговия живот, не го е правил от нужда за пари, а за собствено удовлетворение.

Анри Картие Бресон живееше за момента, и когато вдигаше фотоапарата ”стреляше” като снайперист. Той бе казал ”фотографията е едносекунден план без да мислиш за фотоапарата” или ” какво му трябва на един добър фотограф ? - едно око и един пръст”

Едно име – символ и забележителна точка за изкуството на фотографията на 20 век. Той снимал винаги в черно-бяло и е запечатал най- важните моменти на личности като Мерелин Монро, Езра Паунт, Че Гевара, Жан Пол Шатр, Джон Хюстън, Мартин Лутър Кинг, Алберто Джакомети, Коко Шанел, Далай Лама, Алберт Ками, Трумън Капоти.

След като изживява ужаса на Втората световна война, Бресон заедно със Робърт Капа и Дейвид Сеймор основава новинарска агенция ” Магнум” в която работи до 1966 година. breson1

Към изкуството изпитва влечение още от дете. Запленен е от книгите на Достоевски, Ребо, Пруст и Джойс. През 1928 година учи в университета на Кембридж – литература, художествено изкуство, кинематография и фотография.

Оттам нататък  изживява приказката на едно пътуване из цялата земя с разказвач неговата Лайка. Той никога не се срамува да стане свидетел на случки и моменти променили историята. Почива на 96 години и оставяйки след себе си едно богато фотогафско наследство променило  не само основите на фотографията, а и начина на възприемане на живота около нас.

http://www.henricartierbresson.org/

http://www.magnumphotos.com/


Коментари  

 
0 #1 Lea 2017-06-21 14:44
Оne оf tһе mоѕt gгеаt աɑʏѕ tο аttemρt mɑіntɑining а cᥱntraⅼ aіr cߋnditіoning ѕʏѕtᥱm
in its Ьeѕt cօnditіօn iѕ usuaⅼⅼʏ tо makе ѕսrе үοu continuе ᴡitɦ tɦe
гᥱсߋmmᥱndatiߋns furniѕhеd Ьʏ tɦе рrߋɗսϲer fⲟr stгɑtеǥіеѕ ߋn кeᥱⲣіng tɦe аігfⅼoᴡ constаnt
аnd սnoƄѕtruϲtᥱɗ. Ⲩߋս ԝɑnt tߋ Ьᥱ ϲhⲟⲟѕing аn аіг
cοnditіⲟning rераіr сօmpаny tҺat ʏοս ѕіmρⅼу
Ƅᥱ οk with ѡօгҝіng ѡіtɦ fοг sᥱᴠеrɑl уᥱагs tօ ϲоme.
ΕitҺeг ѡaү, it іs аn оbnoхіօus cߋmрⅼicatіⲟn tο
ߋѡn wҺich is аn iѕѕuᥱ thаt cоuld eᴠеntսɑⅼly геգᥙіге аttᥱntiⲟn.

My page :: гoofing: http://www.sstcontracting.com
Цитиране
 
 
0 #2 Thomasjouth 2017-10-10 16:09
konsolidacja dla zadłużonych Tarnów kredyt konsolidacyjny Jasło jaki kredyt konsolidacyjny Strzyżów.
konsolidacja zadłużenia Nowy Sącz kredyt konsolidacyjny Nowy Sącz kredyt konsolidacyjny Nisko.
pożyczka bez bik Jarosław kredyt Sanok pożyczka na oświadczenie Lublin.
Цитиране
 
 
0 #3 Natisha 2018-05-11 13:33
I just could not depart your web site before suggesting that I really enjoyed the
standard information a person supply for your visitors?
Is gonna be again steadily to check out new posts

Also visit my site :: pożyczka pozabankowa: http://nathanielbohuslavanza.squarebook.biz
Цитиране
 

Добави коментар

Защитен код
Обнови