Оценка на читателите: / 2
СлабоОтлично 
Пенчо Балкански - "геният на новата фототехника" 4.5 out of 5 based on 2 votes.

balkanskiОригинални фотографии от художника Пенчо Балкански (1908-1985) могат да бъдат видяни в Националната художествена галерия (nationalartgallerybg.org) до края на март. Това е първата изложба за тази година и поставя началото на новия сезон в галерията. Творческа работилница Манифактура, съвместно с Национална Художествена Академия и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и с подкрепата на Народен театър " Иван Вазов " е основен партньор в организацията на събитието.

Изложбата е уникална ретро фотоекспозиция с творби от 30-те години на ХХ в. В изложбата са показани 150 фотографии сред които портрети на именити личности: великия руски бас Фьодор Шаляпин, българското дете чудо на цигулката Васко Абаджиев, Йохан Щраус (внук), проф. Александър Балабанов, писателят Антон Страшимиров, художниците Владимир Димитров-Майстора и Мърквичка, скулпторът Андрей Николов, актьорите Ружа Делчева, Надя Ножарова, Ангел Сладкаров, певицата Леа Иванова, кинозвездите Адолф Волбрюк, Ивет Лебон, Фрида Рихард, Лилиан Диц, политиците Александър Малинов и Михаил Маджаров...balkanskiavtoportret-
Повечето снимки се пазят в семейния архив на художника - портрети, пейзажи, актова фотография, сцени от бита, социални и народни типажи и са придружени от любопитни документи и предмети като фотоапарата "Кодак", чийто обектив Vesta Portrait f-5, е запечатал хиляди образи.

Балкански е запомнен от съвременниците като оригинален график и живописец. Неговият начален път в изкуството, свързан с фотографията, днес е почти забравен. А в периода 1933-1939 година Пенчо Балкански, собственик на фотоателие “Луна” в центъра на София, урежда шест последователни художествени фотоизложби. Първата от тях е в галерия “Родно изкуство”, бул. Цар Освободител № 14, София. Следват Пловдив (1934), Варна и Белград (1935), Виена (1936) и отново София (1939). Както проличава от тогавашните възторжени отзиви в пресата, Пенчо Балкански се изявява “като вещ художник”, който  “рисува съвременния живот и чрез обектив и колорит дава състояния, надминаващи художествените картини”.

Родом е от село Ломец, Ловешко. Работил в областта на монотипията и цветната литография, декоративно-монументалните изкуства. Творил е предимно в областта на пейзажа , композицията, историческите сюжети. Участвал в изложби на българските художници в България и чужбина. След Виенската изложба през 1936 г., която донася европейска слава на автора, австрийски критици провъзгласяват Пенчо Балкански за "гений на новата фототехника".

Той печели популярност със способностите си на фотограф, кинооператор и художник. Това се дължи не само на перфектното овладяване на всички новости във фотографията, но и на умението му "да улавя мига", а след това да дообработва с художествени средства изображението от позитива, което прави творбите му неповторими, твърди Жанет Митева - уредник на изложбата и автор на албума-каталог.

balkanski3

balkanski1 balkanski2

manifactura5

manifactura8

manifactura10

 

 

 

 

източник: http://klukite.com/