Оценка на читателите: / 2
СлабоОтлично 
Nikon 1 - Пълна промяна 5.0 out of 5 based on 2 votes.

Nikon1 5colorsНа 21 септември се сътоя световната премиера на последния модел от семейството на Никон. Nikon 1 – революционен цифров фотоапарат, разработен от нулата, за да предостави безкомпромисно заснемане на снимки и видеоклипове.

Това ново поколение включва невероятни новаторски фотографски функции, като технология за заснемане „преди-след“, която ви изпреварва, позволявайки революционни режими на снимане, с които никога няма да пропуснете нито миг – дори най-неуловимите моменти, като по този начин вдъхва живот на уловените кадри и ви помага да заснемате изображения, които не сте смятали за възможни.

Стартирайки с два нови фотоапарата – Nikon 1 V1 и Nikon 1 J1, Nikon 1 задава нов стандарт за скорост, прецизност, иновативност и преносимост. С най-бързата в света автофокусна система и серийно снимане , иновативни режими и уникално компактни обективи 1 NIKKOR, системата Nikon 1 преобръща представите за това какво може да прави един преносим цифров фотоапарат.

Пълна промяна: технология за заснемане „преди-след“
Серията Nikon 1 има процесор, който е в пъти по-бърз от този на професионалните фотоапарати и на тази безпрецедентна скорост се дължат някои невиждани досега функции. Снабдени с технология за заснемане „преди-след“, фотоапаратите Nikon 1 са първите фотоапарати със сменяеми обективи, които могат да започнат да записват изображения, преди да сте натиснали докрай бутона за снимане, и продължават да записват, след като сте го натиснали. Тези фотоапарати не просто манипулират светлината – те преобразяват фотографията, като манипулират времето и това ви позволява да улавяте онези няколко мига преди или след заснемането на снимката.

Революционни автоматични режими на снимане: невиждани досега снимки
Снабдени с нови режими на снимане, които използват невероятните обработващи възможности на фотоапаратите и технология за заснемане „преди-след“, фотоапаратите Nikon 1 са способни да запечатват моментите по начини, непостижими от никой друг фотоапарат в света:

Motion Snapshot (Движещи се снимки) вдъхва живот на снимката само с едно щракване. Този режим записва едновременно видеоклип на забавен кадър и снимка, след което мигновено ги комбинира, за да създаде движеща се снимка, улавяйки историята на момента както никога досега – една „жива“ снимка.

Smart Photo Selector (Интелигентен селектор на снимки) улавя перфектния момент във всяка сцена като заснема 20 кадъра с пълна резолюция за времето, което ви е необходимо да щракнете една снимка: просто натискате бутона веднъж и с помощта на технологията за заснемане „преди-след“ фотоапаратът започва да прави снимки, преди дори да сте пуснали бутона. Най-добрите пет снимки се запазват на базата на лицево изражение, композиция и фокус и „перфектната“ снимка се извежда на дисплея. Вече никога няма да пропускате мига, в който кучето хваща топката, или радостта на лицето на детето ви, докато се люлее.

Режим Снимка ще ви позволи да контролирате движението, като превключите към заснемане с пълна резолюция с до 60 кадъра в секунда .
Режим Видеоклип разкрива цял набор от усъвършенствани функции за видеоклипове. Можете да правите снимки с висока резолюция , докато снимате Full HD видеоклип, без да прекъсвате записа, или филм в крайно забавен кадър.

Пръв сред първите: Advanced Camera with Interchangeable Lens (A-CIL)
Пускането на пазара на Nikon 1 е не само представяне на нова серия фотоапарати – то отбелязва пускането на една изцяло нова категория, която Nikon нарече Advanced Camera with Interchangeable Lens (A-CIL) (Усъвършенстван фотоапарат със сменяеми обективи). Създадени да предоставят невероятни нива на скорост, опростеност и удоволствие от начина, по който заснемате своя свят, тези преносими A-CIL фотоапарати Nikon 1 предлагат един изцяло нов вид снимане.

Мислещият фотоапарат – Nikon 1 V1
Интелигентният Nikon 1 V1 е създаден да подобри значително фотографиите ви. Снабден с електронен визьор с висока резолюция и универсален порт за аксесоари, той ви позволява да търсите онзи специален момент и да улавяте неочакваното от всяко местоположение. Яркият електронен визьор с 1 440 000 точки осигурява ясна и стабилна картина и 100% покритие на кадъра. Той разполага с устойчив корпус с панели от магнезиева сплав (отгоре и отпред), а универсалния порт за аксесоари ви дава свободата да разширявате системата допълнително със серията системни аксесоари на Nikon 1. Nikon 1 V1 се предлага в матово черно и лъскаво бяло.

Nikon1 4lenses

Винаги с едно щракване напред – Nikon 1 J1
Бързомислещият Nikon 1 J1 е фотоапарат, който може да отговори на темпото на забързания живот, изпълнен с ценни възможности за заснемане на любимите хора в действие. Снабден с всичко, от което имате нужда, за да заснемете моментите от живота, този напълно автоматизиран Nikon 1 въплъщава най-доброто от минималистичния дизайн на фотоапаратите. Неговият супер малък корпус се предлага в широка гама цветове, заедно с подходящи компактни обективи 1 NIKKOR и може да се похвали с вградена светкавица, която предоставя допълнителна светлина, когато ви е необходима. Толкова е лесен за използване, че трябва единствено да решите какво искате да снимате. Наличните цветове са лъскаво бяло, матово черно, лъскаво червено, сребристо и дори привлекателно розово.

CMOS сензор с формат CX заедно с най-бързата автофокусна система в света
Изцяло новият CMOS сензор за изображения с формат CX Nikon 1, създаден за фотоапаратите Nikon 1 и байонета 1-mount, се присъединява към съществуващите сензори с формат DX и FX на Nikon (използвани в DSLR фотоапаратите на Nikon). Предоставяйки идеален баланс между размер, скорост, светлочувствителност, резолюция и дълбочина на полето, Nikon 1 демонстрира отлично възпроизвеждане на цветовете с ISO 100-6400 (разширено), ниски нива на шум, снимане в RAW и 10,1-мегапикселова резолюция, предоставяйки постоянно отлични снимки и видеоклипове.

Снабден с превъзходна революционна система за автофокус, която може да се похвали с най-много фокусни точки в света, този сензор фокусира върху обекта ви при всяка ситуация. Ако снимате лъскави или движещи се обекти, той превключва към 73-точковата система за фазов автофокус . Ако обектът ви е неподвижен или слабо осветен, фотоапаратът ще избере 135-точковата система за контрастен автофокус. Която и система да избере фотоапаратът, бързото фокусиране и снимане ви предоставя свободата да заснемате действието, докато то тече, а системата за фазов автофокус е налична и при запис на видеоклипове за отчетливо фокусирани екшън сцени по всяко време.

Силата зад 1: EXPEED 3
EXPEED 3 е супербърз процесор за изображения, създаден да предоставя несравними нива на скорост и работно натоварване. Този новосъздаден процесор е снабден с две мощни ядра, които могат да обработват изображения с невероятните 600 мегапиксела в секунда.
EXPEED 3 е напълно способен да се справя с натоварването без компромис в качеството и предоставя превъзходно намаляване на шума, за да се наслаждавате на изчистени, детайлни изображения. Той стои зад революционните режими на снимане на фотоапарата и е причината да можете да прави снимки с висока резолюция, докато записвате видеоклип , или да правите снимки с пълна резолюция с до 60 кадъра в секунда.

Нова традиция: байонет 1-mount и обективи 1 NIKKOR
Когато създаваха Nikon 1, инженерите на Nikon не се фокусираха единствено върху новото. Всъщност, когато стана въпрос за новия 1-mount, те се базираха върху над 50 години опит: последният път, когато Nikon създаде изцяло нов байонет, беше байонетът F през 1959 г. 1-mount е това, което ви позволява да използвате гамата обективи 1 NIKKOR на системата Nikon 1. Създаден, за да гарантира перфектната комуникация на всеки един обектив с фотоапарата, той е ключовият фактор за способностите на фотоапаратите Nikon 1 да правят безкомпромисни снимки и видеоклипове.

Nikon1 3lens

Семейството обективи 1 NIKKOR покрива на практика всеки вид снимачни сцени, като всички те са оптимизирани за видеозапис и могат да се похвалят с компактен дизайн:
• Изключително компактният и лек 1 NIKKOR VR 10-30mm е широкоъгълен обектив с 3-кратно увеличение. Брилянтен обектив за всеки ден, снабден със система за намаляване на вибрациите за снимки и видеоклипове, както и с механизъм за прибиране на предния елемент на обектива за превъзходна преносимост.
• 1 NIKKOR VR 30-110mm е изцяло преносим телефото варио обектив, с който  приближавате далечните обекти с лекота. Вградената система за намаляване на вибрациите гарантира стабилни снимки и видеоклипове. Можете да приберете предният елемент на обектива, когато не го използвате.
• Свръхтънкият обектив 1 NIKKOR 10mm е бърз широкоъгълен обектив за отчетливи снимки в движение, който се побира лесно във всяка чанта.
• 1 NIKKOR VR 10-100mm PD-ZOOM е направен за всички, които обичат да снимат видеоклипове. Той разполага с бутони за контрол на увеличението с регулируема скорост и заснема видеоклипове с превъзходна яснота.

И всичко това е само началото. Nikon знае, че най-добрите обективи правят най-добрите снимки и затова вече се разработват нови обективи 1 NIKKOR.

Разширете системата си – запазете компактността: аксесоари за системата Nikon 1
Серията допълнителни аксесоари Nikon 1 ви помага да извлечете най-доброто от снимането, без да ви създава неудобство с допълнителен багаж:

Миниатюрната светкавица SB-N5 Speedlight е удобен начин да контролирате посоката и качеството на светлината или да снимате чрез отразяване на светкавицата от тавана или стените. Съвместима с Nikon 1 V1, тя може да се завърта вертикално или хоризонтално, а вграденото LED осветление в предната й страна осигурява допълнителна светлина, когато използвате Motion Snapshot или Smart Photo Selector в тъмното.
Свръхкомпактният GPS модул GP-N100 е лесен начин за отбелязване на координатите на снимки в движение. Съвместим с Nikon 1 V1, той се включва директно в универсалния порт за аксесоари на фотоапарата и автоматично записва географска ширина, географска дължина, надморска височина и време като „геотагове“ в данните на снимката (EXIF).

Адаптерът за F-байонет позволява използването на всички обективи за огледално-рефлексни фотоапарати NIKKOR с фотоапарат Nikon 1. Съвместим както с Nikon 1 V1, така и с Nikon 1 J1, той предоставя неограничени възможности за избор на обективи съобразно снимачната ситуация, а всички обективи AF-S и AF-I на NIKKOR са съвместими със системата за автофокус на Nikon 1 .

Но пълната серия аксесоари за Nikon 1 не се изчерпва с това. Налични са цяла серия калъфи и ленти за носене за фотоапарати и обективи, както и сенници за обективи и ръкохватки за фотоапарати с марката Nikon 1, за да защитят вашето оборудване и да допринесат за по-удобно снимане. Можете да използвате външния стерео микрофон на Nikon – ME-1 с Nikon 1 V1. Освен това и двата фотоапарата Nikon 1 са оборудвани с новия Short Movie Creator, софтуер на Nikon, който автоматично създава кратки видеоклипове от снимки, филмов материал и музика, както и от вашите движещи се снимки.

Цени и наличност
Очакваната цена на дребно на Nikon 1 J1 в комплект с обектив 1 NIKKOR VR 10-30mm е 999 лева с ДДС. Моделът Nikon 1 V1 ще се предлага на цена от 1549 лева с ДДС в комплект с обектив 1 NIKKOR VR 10-30mm. Двата модела се очакват в търговската мрежа около 20 октомври.

Още за Nikon 1

Източник: Никон България Прес съобщение