Оценка на читателите: / 0
СлабоОтлично 

Nikon D700На своя уебсайт японският производител на фотоапарати Nikon е поместил съобщение, в което уведомява за прекратяване продажбите на местния пазар на някои свои продукти.

От търговските обекти ще бъдат изтеглени цифровите фотоапарати Nikon D700 и D300S, безжичния трансмитер WT-3, батерийните грипове MB-D10, MB-D200 и MB-D80, приставката за използване на батерии BL-3 и литиево-йонната батерия EN-EL9.

Причината е изтичането на срока, който беше даден на производителите да пригодят своите продукти в съответствие с новите изисквания на законодателството в областта на безопасността на електрически уреди (Electrical Appliance and Material Safety Law). В него, в частност, се забраняват продажбите в Япония на батерии, чиито контакти не са добре защитени срещу късо съединение. В допълнение, според някои източници, батерията EN-EL9 не отговаря и на новите изисквания за изхвърляне на такива продукти.

Производителят уточнява, че фотоапарати Nikon D3X и D3S, безжичен трансмитер WT-4 и батерии EN-EL4a, EN-EL3e и EN-EL9a също не отговарят на разпоредбите на закона, но продажбите им засега ще продължат.

В съобщението се отбелязва, че ограниченията важат само за Япония и доставките за други страни на гореизброените продукти на Nikon няма да бъдат спрени.

Информация: kaldata.com