Оценка на читателите: / 16
СлабоОтлично 
Прахосмукачка за огледално-рефлексен фотоапарат с форма на обектив 4.9 out of 5 based on 16 votes.

Fujin за почистване на фотоапарат

Точно такъв фотографски уред не сме очаквали, че ще излезе на пазара, но вече е факт.


Фотографите много добре знаят колко е важно огледално-рефлексния фотоапарат (DSLR - digital single lens reflex) да бъде поддържан чист не само отвън а и отвътре. Прахът и мръсотията само чакат да отвъртим обектива и веднага полепват по огледалото и матрицата. След това като видим готовите снимки и се започва едно почистване на петна от кадрите с Фотошоп или друга програма за редакция на изображения.


Затова повечето от нас сме си изградили навици да се грижим добре за фотографската си техника, за да не ни предаде точно тогава, когато най-малко очакваме. Най-често използваме меки четки, микрофибърни кърпи, изопропилов алкохол, впръскватели на въздух и др.

Ето че две фирми, едната японска, а другата китайска пуснаха на пазара иновативен уред за почистване на вътрешността на тялото на фотоапарата. Аксесоарът Fujin е мини прахосмукачка с формата на обектив. Леко ще разочароваме част от фотографите, защото резбата на обектива е съвместима само с повечето от фотоапаратите на Canon. Поне засега няма информация дали Fujin може да се използва на Nikon, Sony, Pentax и др.

Fujin за почистване на фотоапарат

Видеото, което ще видите по-долу нагледно показва как почистването на прах от матрицата вече е изключително лесно. След като развиете обектива, на негово място поставяте Fujin, включвате и забравяте за дългия ритуал с почистването и опасенията си, ако бръкнете с нещо вътре дали няма да повредите чувствителните части.

Fujin за почистване на фотоапарат

За съжаление аксесоарът засега ще се продава единствено в Япония. Поне все още няма информация, дали ще бъде пуснат и за Европа. Цената на Fujin ще бъде около $35-$40.