Оценка на читателите: / 1
СлабоОтлично 
Никон с обективи за ценители 1.0 out of 5 based on 1 votes.

nikonlensmЗа ентусиастите пристрастени към Никон, компaнията наскоро обнови гамата си обективи с 3 наистина много добри модела. За любителите на пейзажната фотография 2 широкоъгълни 16-35 мм F/4G и  24 мм F/1,4G , и за спортните фенове 300MM F/2.8G.

Ето и кратко ревю за всеки един.

източник: Никон България

 

 

 

AF-S NIKKOR 16-35 мм F/4G ED VR

Първият в света ултраширокоъгълен вариообектив с VR за фотоапарати FX-формат. Новият обектив предлага достъпно и практично решение за обща фотография с фотоапарати FX-формат като D700.Изключително добра придобивка – този универсален обектив, който можете да вземете навсякъде, е отлично решение за фотографите с ограничен бюджет.

nikkor16-35

По-резки изображения при снимане от ръка с ниски скорости на затвора

AF-S NIKKOR 16-35 мм F/4G ED VR е първият в света ултраширокоъгълен вариообектив, използващ технологията за намаляване на вибрациите, което позволява снимане с до четири стопа по-ниски скорости на затвора. Прилагането на системата за намаляване на вибрациите допълва максималната бленда f/4 при снимане на слабо осветление.

Водещо в класа качество на изображението

Комплексният оптичен дизайн на новия обектив се отличава с изключителното антирефлексно нанокристално покритие на Nikon, два елемента от ED стъкло и три асферични стъклени елемента – за постигане на минимално изкривяване и аберация, дори и при максимална бленда. Системата за намаляване на вибрациите VR II и безшумният вълнов двигател, гарантират тиха и дискретна работа, а деветте заоблени диафрагмени ламели осигуряват изображения с възхитително качество.

Създаден за ежедневна употреба

AF-S NIKKOR 16-35 мм F/4G ED VR балансира добре с фотоапарати от по-компактния FX формат, като D700, и е създаден, за да отговори на изискванията за ежедневна употреба. Здравият корпус от магнезиева сплав и уплътнението за защита от климатични въздействия го правят идеалния избор за склонни към приключения ентусиасти и професионални фотографи. Доставя се в комплект с устойчив сенник HB-23 и мек калъф. Планира се да бъде пуснат в продажба на 19 февруари 2010 г.

Функции

 • Ултраширокоъгълен вариообектив с постоянна бленда f/4.
 • Диапазон на увеличение 16-35 мм (DX еквивалент: 24-52 мм).
 • Система за стабилизация от второ поколение за намаляване на вибрациите (VR II). Позволява да използвате до 4 стопа по-ниска скорост на затвора.
 • Изключително добри оптични показатели.
 • Покритието Nano Crystal намалява появата на фантомно изображение и отблясъци.
 • ED (изключително ниска дисперсия) стъкло и асферичните оптични елементи осигуряват висока резолюция и превъзходен контраст.
 • SWM (безшумен вълнов двигател) за бърз и тих автофокус.
 • Здрав корпус от магнезиева сплав с гумен пръстен за монтаж.

nikkor16-35_in

Спецификации

Фокусно разстояние

16-35 мм

Максимална бленда

f/4

Минимална бленда

f/22

Конструкция на обектива

17 елемента в 12 групи (с два елемента от ED стъкло и три асферични лещи и нанокристално покритие)

Зрителен ъгъл

107° - 63° (83° - 44° с формат DX на Nikon)

Минимално фокусно разстояние

0,28 м (0,9 фута) (в целия диапазон на увеличение)

Максимално отношение на възпроизвеждане

0,25x

Брой ламели на блендата

9 (заоблени)

Фокусиране

Автоматично фокусиране с вграден SWM и ръчно фокусиране

 


AF-S NIKKOR 24 мм F/1,4G ED – супер широкоъгълен обектив.

Водещ в класа си широкоъгълен обектив NIKKOR с ултрасветлосилна бленда. Изключителният оптичен дизайн гарантира дори при ниска осветеност изображения с превъзходна острота и включва нанокристалното покритие на Nikon, което в голяма степен намалява появата на петна и отблясъци. Голямата максимална бленда осигурява ярки изображения във визьора, а безшумният вълнов двигател позволява бързо и тихо автоматично фокусиране. Идеално решение за фотоапаратите Nikon с FX-формат – този обектив повишава стандартите за широкоъгълна фотография. Предназначен за професионални репортажи и пейзажни снимки, новият обектив се отличава с новаторския оптичен дизайн на гамата на Nikon за водещите в класа си дигитални огледално-рефлексни фотоапарати с FX-формат.

nikkor24

Нов оптичен дизайн NIKKOR

AF-S NIKKOR 24 мм F/1,4G ED се отличава с уникален оптичен дизайн, предлагащ по-високо качество на изображението при минимално изкривяване и отлична рязкост около ръбовете и ъглите, особено при по-широки  бленди. Новата оптична система комбинира изключителното антирефлексно нанокристално покритие на Nikon, ED стъкло и асферични оптични елементи, за осигуряване на брилянтно, висококонтрастно изображение с минимално изкривяване и аберация. Блендата f/1,4 и деветте заоблени диафрагмени пластини, допринасят за изображения с поразително качество –запазената марка на NIKKOR.

Дискретен и издръжлив

Обективът разполага със специализиран безшумен вълнов двигател за плавно и дискретно автоматично фокусиране, предназначен за интензивна експлоатация, с корпус от магнезиева сплав и уплътнение срещу прах и климатични въздействия, включително и около байонетното съединение. AF-S NIKKOR 24ММ F/1,4G ED се доставя в комплект със специализиран сенник HB-51 със сигурно закрепване и мек калъф, и ще влезе в продажба от 16 март 2010 г.

Основни финкции

 • Професионален широкоъгълен обектив с ултрасветлосилна бленда
 • фокусно разстояние 24 мм (DX еквивалент 36 мм).
 • Ярко изображение във визьора
 • 9 заоблени диафрагмени ламели осигуряват меко и приятно разсейване.
 • Покритието Nano Crystal намалява "ghost"  ефекта и отблясъците.
 • ED (изключително ниска дисперсия) стъкло и асферичните оптични елементи осигуряват висока резолюция и превъзходен контраст.
 • SWM (безшумен вълнов двигател) за бърз и тих автофокус.
 • Здрав корпус от магнезиева сплав с гумен пръстен за монтаж.

nikkor24_in

Спецификации

Фокусно разстояние

24 мм

Максимална бленда

f/1.44

Минимална бленда

f/16

Конструкция на обектива

12 елемента в 10 групи (с два елемента от ED стъкло, два асферични оптични елемента и нанокристално покритие върху някои от елементите)

Зрителен ъгъл

84° (61° с формат Nikon DX)

Минимално фокусно разстояние

0.25 м (0,8 фута)

Максимално отношение на възпроизвеждане

0,179x

Брой ламели на блендата

9 (заоблени)

Фокусиране

Автоматично фокусиране с вграден SWM и ръчно фокусиране


AF-S NIKKOR 300MM F/2.8G ED VR II

Nikon Europe представя днес нов супертелефото обектив, който ще замени AF-S VR NIKKOR 300mm f/2.8G IF-ED. AF-S NIKKOR 300MM F/2.8G ED VR II е оборудван с технология от ново поколение за намаляване на вибрациите (VR II) и нов A/M (автоматичен/ръчен) режим на фокусиране, което го прави идеалният избор за фотографи, заснемащи спортни събития, екшън сцени и дивата природа. Този обектив е предназначен за онези, които се занимават сериозно с фотография.

Екшън снимки с по-голяма рязкост

AF-S NIKKOR 300MM F/2.8G ED VR II използва второто поколение на системата за вграденото намаляване на вибрациите (VRII), като осигурява възможност за снимане при скорости на затвора, по-ниски с до 4 стопа, и по този начин позволява да се получат изображения с по-голяма рязкост при държане на фотоапарата в ръка. Освен това новият режим А/М (автоматичен/ръчен), добавен към съществуващите M/A (ръчен/автоматичен) и M (ръчен), позволява приоритет на автоматичния фокус, дори когато държите пръстена за фокусиране по време на снимането. С теглото си от 2 900 г обективът отговаря на всички изисквания на хората, които се занимават сериозно с екшън фотография.

Конструиран за работа при всякакви условия

Този супертелефото обектив е конструиран с мисъл за фотографите и има същото отлично качество на оптичната система, като това на предшественика му. Онези, които се нуждаят от изключително висока скорост и пълна тишина, за да заснемат дивата природа, могат да разчитат на автофокуса с вграден безшумен вълнов двигател, който гарантира, че няма да попречите на това, което се случва. Към изключителните му свойства трябва да прибавим и това, че той е добре херметизиран, което му дава възможност да издържа на въздействието на праха и влагата и да позволи на фотографите да продължат да снимат независимо от условията. И накрая, конструкцията на фотоапарата се състои от единадесет елемента, разпределени в осем групи, включително три ED стъклени елемента и покритие Nano Crystal Coat.

nikkor300

Функции

 • Светлосилен, супер телефото обектив.
 • 300 мм фокусно разстояние (DX еквивалент 450 мм).
 • Стабилизираща система за намаляване на вибрациите (VR II) с режими „нормален“ и „активен“. Позволява да използвате до 4 стопа по-бавна скорост на затвора.
 • Покритието Nano Crystal намалява появата на фантомно изображение и отблясъци.
 • Три режима на фокусиране: незабавен фокус с предимство на ръчния режим (M/A), ръчен (M) незабавен фокус с предимство на автоматичния режим (A/M), отдаващ приоритет на автоматичното фокусиране, дори когато се използва ръчният пръстен за фокусиране.
 • Най-близко фокусно разстояние: 2,3 м в режим AF (автоматичен); 2,2 м в режим MF (ръчен).
 • Три елемента от ED стъкло (с изключително ниска дисперсия) осигуряват висока рязкост.
 • SWM (безшумен вълнов двигател) за бърз и тих автофокус.
 • В комплекта са включени подвижно капаче и мек калъф.

Спецификации

източник: Никон България

Фкусно разстояние

300 мм

Максимална бленда

f/2.8

Минимална бленда

f/22

Конструкция на обектива

11 елемента в 8 групи (с три елемента от стъкло ED и покритие Nano Crystal)

Зрителен ъгъл

8°10’ (5°20’ с формат Nikon DX)

Най-близко фокусно разстояние

2,3 м/7,5 фута в режим AF (автоматичен); 2,2 м/7,2 фута в режим MF (ръчен)

Максимално отношение на възпроизвеждане

0,16x

Брой ламели на блендата

9 (заоблени)

Фокусиране

Автоматично фокусиране с вграден SWM и ръчно фокусиране

източник: Никон България