Оценка на читателите: / 9
СлабоОтлично 
Nikon D3200 - първи впечатления 5.0 out of 5 based on 9 votes.

Untitled-1Както вече е известно, тази сутрин Никон обявиха последния модел в потребителския клас D3200. От компанията обещават апарата да задоволи желанията на потребителите на този клас камери. Като за официално ето малко спецификации, докато за по-любопитните ще публикувам краткото ревю на Джъмбо, тъй като през празниците заедно с него имах удоволствието да го тествам. Ето какво споделя той накратко.

Имах удоволствието да дегустирам... тоест, да изпробвам, новия модел от базовия клас на Nikon – Nikon D3200. Както подсказват цифричките, той е пряк наследник на Nikon D3100, за който вече съм говорил не малко. Между двата модела има известно количество разлики и те всички са в полза на Nikon D3200.
Мисля да започна с дизайна като най-видим на пръв поглед. Макар и да изглеждат  почти еднакви, при Nikon D3200 има доста промени спрямо предшественика му.
Дизайнът леко се е заоблил и е станал „по-полегат“ - по подобие на Nikon D5100 и големия брат Nikon D800. Фотоапаратът е станал много по-удобен за хващане и спусъкът ляга веднага на нужния пръст.

До основния спусък е преместен и спусък за видео заснемане, който до сега се намираше на гърба на камерата. Това от своя страна е позволило да се отвори повече място за палеца на фотографа и оттам -  удобство и здравина на захвата.
Премахнат е селекторът, намиращ се до диска с режимите и е заменен с бутон на гърба на камерата. Благодарение на това дискът за режимите може да се превключва по-лесно, а и самия диск е с по-добър “грайфер”.

Дисплеят е еднакъв, но пък се е завърнала една много приятна екстра – инфрачервеното дистанционно управление. Разполага с 2 сензора, което позволява да се използва както срещу камерата, така и зад нея.
След външния оглед е време и за това дали Nikon D3200 разполага и с нещо ново сравнено с Nikon D3100.
Физическия размер на матрицата не е нараснал и тя все още е DX формат или както е по-лесно да се казва, х1.5 „кроп“ сравнено с матриците “лайка” формат.

24 срещу 14. Това не е резултат от хандбален мач, а сравнение между броя на ефективните пиксели. Е да ще добавя и едно малко уточнение – 24 милиона срещу 14 милиона пиксела. Казано накратко - ще могат да се разпечатат много големи снимки.

 DSC0168

Nikon D3200 + Nikon AF-S DX VR Zoom-Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G @ 18mm, f/9, 1/320 sec, ISO 100

Видеото е доста по-сериозно засегнато, в сравнение с предишния модел. Nikon D3200 вече разполага с 25 кадъра за секунда прогресив режим, с избор на качество – високо или нормално и с частични ръчни настройки. Казвам частични, защото може да се управлява на какво ISO или на каква скорост да се снима, диафрагмата трябва да се избере предварително и не може да се променя по време на снимане.

Няма хистограма в реално време, но с +/ - индикатор на дисплея се показва дали се преекспонира или недоекспонира сниманото изображение. Към ръчните настройки мога да добавя и удобството да се контролира ръчно чувствителността на микрофона и факта, че има вход за външен стерео микрофон, благодарение на който значително ще се подобри записа на звук.

Разширени са възможностите при използване на самоснимачката. Вече може да се зададе време за действие от: 2, 5, 10 или 20 секунди, както и да се укаже колко за колко кадъра да е валидно действието на режима самоснимачка, нещо, което при Nikon D3100 липсва.

Подобрено е и менюто за ретуширане вътре в самата камера за нетърпеливите, които нямат търпение да седнат на компютъра.

За първи поглед Nikon D3200 е доста голяма крачка напред, в сравнение с предшественика си. Скоро се надявам да има пространствено ревю, което да покаже и неговите фотографски качества.

 DSC0064

 DSC0022

nikond3200

nikond3200a

nikond3200b

Текст и снимки Иван Масларов- Джъмбо