Оценка на читателите: / 0
СлабоОтлично 

pentax-k-x-color-rainbowHOYA CORPORATION PENTAX Imaging Systems Division с удоволствие ви представя PENTAX K-x, нов дигитален SLR фотоапарат. Този нов модел съчетава солидна фото-производителност с множество технологични нововъведения, като Live View изображение и качествено видео заснемане.
Неговото компактно и леко тяло го прави лесен за използване и пренасяне, позволявайки да го използвате в множество различни приложения.
Дизайнът на K-x е разрабатен на основата на предшественика си PENTAX K-m - камера от бюджетния клас пусната на пазара през октомври 2008, която много бързо набра популярност заради своята копактност и лекота на управление. Новият модел е с чисто нов CMOS сензор и обновен по-производителен процесор за изображенията. Затова K-x не отстъпва почти по нищо на моделите от горния клас.
Заедно с K-x, PENTAX пуска на пазара и новия супер-телефото варио обактив PENTAX-DA L 55-300mm F4-5.8 ED, като част от K-x комплекта с два обектива. Този обектив е изработен да бъде лек и удобен, без да бъде пожертвано изключителното оптично качество, присъщо за всички обективи PENTAX.
1. Висококачествено изображенние - 12.4 мегапиксела за по-реалистична репродукция на света
В K-x работи съвсем нов CMOS сензор с по-висока скорост на трансфер на данните и по гъвкава реакция на променливите нива за ISO чувствителност. Със своите 12.4 мегапиксела, този сензор може точно и реалистично да пресъздаде реалността с много детайл и богата цветова гама. Въпреки широкоя си светлочувствителен диапазон от ISO 200 до ISO 6400, K-x ви дава възможност да го разширите още повече с настройка в менюто до обхват от ISO100 до ISO12800, което дава голяма свобода за експериментиране на по-приключенски настреоните фотографи.

2. Супер-мощен, бърз PRIME II процесор
K-x е с новия процесор PRIME II (PENTAX Real Image Engine), който е подобрена версия на оригиналния PRIME процесор. Благодарение на новите технологии предоставени от Fujitsu Microelectronics Limited, този нов енджин предлага много по-бърза обработка на данните и подобрена способност да обработва снимките с по-добро качество, с повече и по точни цветове, както и с по-бързо предаване на видео данни.

3. Компактно и леко тяло
Въпреки използването на голям сензор (23.6mm x 15.8mm), K-x е е дин от най-компактните и леки дигитални SLR камери в своя клас. Постигнахме това заради изплзванто на комбинация на компактно и леко стоманено шаси, с радуциране размера на SR механизма и силно интегрираните методи на сглобяване, позволяващи най-прастранствено-ефикасното разпложение на раличните компоненти.

pentaxkx
4. Live View функция с разпознаване на до 16 лица
K-x разполага с Live View функция, която позволява на потребителя да гледа освен през визьора, така също и направо на дисплея, по подобен на компактните камери начин. Също така K-x предлага три различни метода на фокусиране по време на Live View снимането: Contrast AF, който фокусира на база контраста на обекта; Face Detection AF, който автоматично разпознава до 16 лица, избира това на главния обект от няколкото възможни и след това фокусира на него; и Phase Difference AF, който използва AF сензора позициониран в камерата за да определи точни фокус на обекта.

5. Супер качествено HDTV видео с 1280 x 720 пиксела резолюция и 24 кадъра в секунда
K-x предоставя възможността за записване на прекрасни и реалистични видео клипове с 16:9 пропорциите на HDTV формата (1280 x 720 пиксела) с 24 кадра в секунда. Така вие можете да използвате предимствата на качествената SLR фотография в света на филмовото заснемане: Например да намалите дълбочината на рязкост за да акцентирате върху конкретния обект или да използвате различни обективи за да създадете отличителни визуални ефекти.
* Когато използвате AV изхода на PENTAX K-x, видео клиповете се показват с нормална резолюция. Видеото трябва да се прехвърли на компютър за да може да гледате видеоклиповете с HDTV (1280 x 720 пиксела) резолюция.

6. Оригиналния PENTAX SR механизъм за кристално ясни снимки
K-x е оборудван с разработения от PENTAX SR (Shake Reduction) механизъм, който ефективно компенсира вибрациите в камерата за ясни снимки без размазване, дори при усложнени снимачни условия, като при използването на дългофокусен обектив, снимането на тъмно или през нощта без светкавица, или при използването на дълги експозиции при снимането на залез. Този иновативен механизъм отмества положението на CMOS сензора хоризонтално и вертикално с хипер скорост, използвайки магнитна сила. Посоката и скороста на отместване се определя в зависимост от вибрацията на камерата, от специален вграден жиро сензор. Така се постига компенсационен ефект до 4 стъпки в скороста на затвора. С този механизъм камерата не се нуждае от специални anti-shake обективи и можете да се възползвате от неговите възможности с почти всички съществуващи обективи правени някога от PENTAX.**
obektivpentax
** Обективи, съвместими с този механизъм: обективи с PENTAX K-, KA-, KAF-, KAF2- и KAF3-байонет; обективи на М42 резба (с адаптер); и обективи от 645- и 67-системите (с адаптер). Някои функции може да не са достъпни в определени обективи.

7. Серия кадри - 4,7 кадъра в секунда
K-x може да заснеме серия от до 17 кадъра (в JPEG формат) с максимална скорост от 4.7 кадъра в секунда — най-бързият от всички камери в класа си. Също така K-x има нов, много по-надежден затвор, който е доакзал своята здравина и издръжливост на специален тест за над 100 000 цикъла. Максималната му скорост от 1/6000 от секундата, дава възможност да запечатите в кристален образ дори и супер бързо движещи се обекти.

8. Прецизен 11-точков AF сензор
Супер прецизната уайдфрейм SAFOX VIII автофокусна система на K-x разполага с 11 сензорни точки (с девет кръстовидни точки раположени в средата), с които лесно хваща на фокус дори обекти извън центъра на кадъра. Също така фотографа има възможност да избира една от сензорните точки по совя преценка в зависимост от ситуацията в която попадне.

pentax_kx9. Други

Енергийно ефективен дизайн на платките за по-дълъг живот на батериите. Възможност за заснемане на до 1900 снимки с един комплект литиеви AA батерии

Опция Custom Image за създаване на уникални визия на всяка снимка

DR (Dust Removal) маханизъм за елиминиране на досадните петънца от прах върху сензора, които развалят вашите снимки

2.7-инчов LCD монитор с висока резолюция с приблизително 230000 точки

Auto Picture режим, за удобно автоматично избиране на най-подходящия режим на снимане, дори при Live View снимане

HDR (high dynamic range) функция за създаване на композитно изображение с голям динамичен обхват от три снимки с различна експозиция

Котрол върху баланса на бялото с нова функция - CTE метод, която акцентира върху цветните компоненти на залез/изгев сцените

Дисплей за статуса, за бързо потвърждение на раличните настройки, върху LCD монитора

Десет сценични режима, които се избират с подсказващи картинки

Автоматична компенсация на изкривяванията и хроматичните аберации (само с DA и DFA обективи)

Софтуерен пакет PENTAX Digital Camera Utility 4, с приложение за конвертиране на RAW изображения и браузър приложение
PENTAX, K-x и smc PENTAX са търговски марки на HOYA CORPORATION.
PENTAX Digital Camera Utility и SDM са търговски марки HOYA CORPORATION.
Всички други марки или имена са търговски марки на съответните компании.
Дизайнът и характеристиките могат да бъдат променяни без предупрежден

kxobektiv