Оценка на читателите: / 1
СлабоОтлично 
NIkon D700: възбуждащо усещане зад кадър 5.0 out of 5 based on 1 votes.

d700Пресилено заглавие – не бих казала. Признавам че съм пристрастна към марката и няма да спестявам в това отношение. В интерес на истината когато се появи първото ревю на модела в ДП ревю коментарите бяха от сорта на “Зле пазена тайна” което си беше самата истина. Ура за любителите на марката – слуховете се оказаха верни. След D3 беше ясно, че е само въпрос на момент да се появи камера като D700. Едно безкомпромисно профи с фулфрейм  CMOS сензор – чаровно и брутално нали... Снимането с Nikon D700 още от първите кадри e повече от удоволствие и може би ще надмине очакванията ви...

1. Дизайн, ергономия и контрол. Тялото на Nikon D700 е от лека магнезиева сплав с прахо и влагозащита. Камерата е типичен представител на традиционния "никонски" дизайн и е изключително удобна. Без грип тежи 100-125 грама повече от D300/D200 и те определено се усещат и в положителен и в отрицателен смисъл. В единият дават стабилност, а в другия за хора с по-слаби ръце предполагам по-лесна умора. Грипът със сигурност дава още повече удобство и стабилност. Удобно е, че цялата фамилия D200/300/700 ползват еднакви батерии и зарядни, макар и грипът за D200 да е различен.

Усещането, когато човек я хване в ръце е за много здраво и добре конструирано тяло, вдъхващо доверие и стабилност. Направено с дълбок респект, комплименти и уважение, към тези които ще я ползват. Без нито привкус дори на пластмасово усещане…

- Дисплеят е безупречен, с резолюцията си от 920 000 точки и ъгъл на видимост 170 градуса, той дава чудесна възможност за детайлен преглед на вече заснетата снимка или точно композиране и фокусиране в режим LiveView. Увеличението на изображението е бързо и удобно, като за разлика от по-стари модели Никон, при D700 се използват два директни бутона за тази цел. Както може да се очаква, D700 е снабден с горен LCD дисплей, благодарение на който, фотографът получава информация за основните настройки и режими - скорст, бленда, режим на работа, корекция на експозицията, баланс на бялото, режим на АФ, файлови формати, резолюция, статус на батерията, брой оставащи кадри и т.н.

- Визьорът не е толкова голям, както при Д3 и покрива 95% от кадъра, но въпреки това е много добър.  Във визьора, на дисплея и дори на горния LCD дисплей може да получите информация  за наклона на камерата спрямо хоризонта. Функцията е наречена "Виртуален хоризонт" и е доста полезна, особено при пейзажна фотография.

- Байонетът е типичния за Nikon - F mount. Това е предпоставка за използване на различни видове обективи, включително и механични такива, произведени преди десетилетия. Не е проблем да се използват и DX обективи. При слагането на такъв обектив, камерата сама го разпознава и преминава в т.нар. "кроп" режим, при който се ползва само централната част на сензора  с размери 23.6 х 15.8мм. Резолюцията в този случай е 5.1мп. За разлика от Д3,  Д700 е снабден с почистване на сензора от прах.

- Затворът е електромеханичен, изработен е от олекотени материали и има гарантиран живот поне 150 000 сработвания.

- Управлението и менюто са почти идентични с тези на D3. В менюто има няколко раздела - shooting, playback, custom, setup, retouch. То предлага възможност за голям избор от настройки и в същото време с него се работи лесно и интуитивно. Не смятам да се задълбочавам с подробно описание на всички възможни функции, които се управляват от менюто, само ще спомена основните:
Раздел shooting - настройка на снимачните процеси : качество на картината, резолюция, баланс на бялото, чувствителност, лайввю, шумоподтискане, цветно пространство и т.н.
Раздел custom - персонални настройки : тук влизат всякакви особени предпочитания за настройки като стъпки на компенсация на експозицията, стъпка на смяна на чувствителността, фина настройка на експозиция, размер на централната зона за измерване, осветяване на зоната за фокус, настройка на закъснението на самоснимачката, най-висока и най-ниска синхорнна скорост при снимане със светкавица, заключване на спусъка ако няма карта памет и други подобни.
Раздел setup - технически настройки : формат на картата, настройка на яркост на дисплея, настройка на видео изход, език, време, дата, информация за батерията, версия на фърмуера и т.н.
Раздел playbek - възпроизвеждане на заснетото изображение: завъртане, слайдшоу, режим на дисплея, скриване на снимки, избор на папка и т.н.
Раздел retouch - обработка на картината още в апарата: филтри, корекция на червени очи, конвертиране в ч/б и др.

d700_1_1024x768

2. Аутофокус. Nikon D700 e снабден с 51 точков AF със сензор MultiCam 3500FX. Освен това фотографът има възможност да зададе фина настройка на АФ за 20 обектива. Прецизността и бързината на автофокуса е може би един от най-определящите фактори при избор на DSLR. Точният АФ е гаранция за резки и детайлни снимки. Камера с по-ниска резолюция, но винаги точен АФ би дала много по-детайлно изображение и би свършила много повече работа  от камера с висока резолюция, но не особено прецизен АФ. В това отношение Nikon имат дългогодишен опит и чудесна репутация. Не прави изключение и D700. Автофокусът е много бърз и точен . Традиционно автофокусната система е на очакваното най-високо ниво и дори при лоши светлинни условия се справя повече от чудесно. А звукът от затвора при снимане си е… балсам за ухото…

Камерата е снабдена и с Contrast Detect AF , който работи в режим LiveView. Той не е особено бърз, но когато се използва LiveView можете да увеличите зона от изображението 1:1 - т.е. един пиксел от снимката се отразява като един пиксел на дисплея. Това позволява фокусът да бъде настроен с абсолютна точност.

3. Качество на изображението. Д700 е камера във високия ценови клас и от нея се очаква високо качество на изображението. Това наистина е така, но при условие, че се снима в RAW. Тогава може да бъде извлечена цялата информация от големия 12мп сензор. В JPEG тези два параметъра не са на достатъчно добра висота. Дори и при малки контрасти картината лесно "гори" в светлите области, а в сенките информацията не е достатъчна. В същото време изображенията са меки и недостатъчно детайлни. В RAW ситуацията е коренно различна - динамиката е изключително висока. Дори и при много силно преекспонирани сцени е лесно да бъдат възстановени детайли в светлите зони. Същото се отнася и за остротата.

При шумът обаче нещата са различни. Подобно на D3, D700 има изключително ниски нива на шум и перфектно шумоподтискане на цветния шум в JPEG при много високи чувствителности. В RAW шумът отново е нисък, но не толкова, колкото в JPEG и е необходима известна работа с шумоподтискащите програми. Екстремно високите чувствителности (3200-25600ISO) обаче, обикновено ползваме за да уловим мига, когато осветеността е много ниска.

Камерата е перфектна в почти всякакви светлинни условия, включително тежки случай на дъжд, буря, без специални средства за защита, а благодарение на новия сензор може да се снимаот ръка през нощта при чувствителности от 5000-6000 ISO на адекватни скорости без стабилизирани обективи и без тревога за резултата .   Софтуерът на D700 коригира много добре някои недостатъци на оптиката като хроматични аберации и винетиране.

nikon-d700-dos

4. Предимства и недостатъци:

+ бърз и точен АФ, възможност за фино калибриране според обектива

+ 51 фокусни тички с интуитивно избиране

+ стабилно влагозащитено метално тяло и добра ергономия

+ много ниски нива на шум, напълно използваеми 6400 и дори 12800ISO

+ бърза серийна снимка, до 8кад/сек с грип

+ тих затвор и много бърз ход на огледалото

+ много добър визьор и дисплей

+ висока детайлност и динамика в RAW

+ 14 битов RAW

+ корекция на хроматични аберации и винетиране в JPEG

+ LiveView с възможност за увеличение 1:1 и contrast detect AF

+ функция Active D-Lighting  за повишаване на динамиката в JPEG ( препоръчвам да се снима в RAW за висока динамика)

+ система за почистване на сензора от прах

+ HD видео изход

 

- JPEG файловете са със сравнително ниска динамика и острота (добре е при ниски чувствителности да се снима в RAW)

- балансът на бялото е неточен, особено при изкуствено осветление

- визьорът е добър, но в този ценови клас, клиентите очакват покритие 100%

 

Nikon D700 е камера предназначена за професионалисти и напреднали любители. Това е камера, подходяща за сериозна работа от хора, които знаят как да си служат с нея и как да извлекат максимума от възможностите и. Ако смятате да ползвате само JPEG, това не е вашият фотоапарат. Максимално качество като острота и динамика ще получите ако работите в RAW. Изключително ниските нива на шум, прецизния АФ,  дори и при ниска осветеност  и бързата серийна снимка са функции, които вършат перфектна работа, когато светлината не достига, а желаем да уловим момента без да разваляме атмосферата със светлина от светкавици.

Стабилното, но не прекалено тежко тяло често е за предпочитане пред големите професионални тела с вграден грип.

Резолюция

12.2 ефективни мегапиксела(4256х2832)

Размер на сензор

CMOS 24х36 мм (FX формат)

Тяло и Байонет

Магнезиево тяло , Nikon F байонет

Дисплей

3.0", 920 000 пиксела, ъгъл на видимост 170 градуса

Визьор

Оптичен, пентапризмен, 95% покритие, увеличение х0.72 с обектив 50мм

Светкавица

Вградена светкавица с водещо число 12 при 100ISO, гнездо за външни светкавици

Процесор

Nikon EXPEED

Файлови формати

RAW(NEF), TIFF, JPEG , RAW(NEF)+JPEG, 14 или 12 бита NEF, 14 битов АЦП

Чувствителност

100-25600ISO, Auto

Измерване

3D colour, 1005 сегментно, сентър и спот

Експозиция

Компенсация на експозицията от -5 до +5 степени

Аутофокус

51 точков Multi Cam 3500FX, възможност за фина настройка на АФ според обектива. Запаметяване на настройки за 20 обектива. Contrast detect АФ в режим LiveView.

Типове АФ

Единичен, следящ и ръчен фокус

Серийна снимка

5 кад/сек и 8кад/сек с батериен грип

Режими

Програмен, изцяло ръчен, приоритет на бленда, приоритет на скорост

Скорости на затвора

От 30сек до 1/8000сек + В, синхронизация за светкавици при 1/250сек

Баланс на бялото

Автоматичен, ръчен + 7позиции. 2500-10 000К

Самоснимачка

2 или 20 секунди

Цветни пространства

sRGB, AdobeRGB

Шумоподтискане

Избираемо от менюто - при дълги експонации и при високи чувствителности

Карти памет

Compact flash

Батерия

Литиево йонна EN-EL3e

Размери и тегло

147х123х77мм, 995г само тялото, без батерия

В заключение D700 не е камера, към която би посегнал  един любител. Да - това не е достъпна камера а в ръцете на професионалист може да се превърне в мощно уръжие. На практика няма компромис, който камерата да ви принуди да направите. Поне в рамките на очакванията и фотографските амбиции. Особено в комбинация със съвременната оптика Nikkor и софтуера около цифровото портфолио продукти на компанията - D700 е повече от прекрасна перла в короната на Nikon и определно ще ви възбуди докато снимате.

Източници: Nikon corporation, Foto forum