Оценка на читателите: / 15
СлабоОтлично 
RAW формат - софтуер 4.9 out of 5 based on 15 votes.

rawfontВсяка програма за конвертиране на RAW-файл - е с определена философия на обработката. Конвертори могат да бъдат разделени на две групи:
* Класически, въз основа на принципа на рендеринга (всички настройки се прилагат към по-малките копия на изображението - предварителен преглед, а след това преобразува оригиналния файл).
* Работа с изображения в реално време (Abobe Lightroom, Apple Aperture).

И двата подхода имат своите предимства. В първия случай, минимално натоварване на компютърни ресурси, които удобно могат да боравят с големи файлове. Вторият подход е сравнително нов и по-ефективен, ако на ваше разположение е мощна работна станция и размера на файловете RAW не надвишава 100 МВ.

Важен е и самият метод на работа с данните - в режим на т.нар неразрушаваща преработка. Когато отворите файла RAW, програмата автоматично създава текстов документ (обикновено - файл с разширение XMP), който записва цялата информация за хода на работа на изходния код на RAW. След време, можете да се върнете към параметрите на преобразуване, да не се прави преработка от самото начало или работа с експортирани в TIFF или JPEG данни. Това ви позволява да получите най-доброто качество.


Повечето разлики в резултатите на конвертиране са свързани с настройките по подразбиране, с които се сблъсква потребителя. Различията между програмите от едно поколение, като правило, са за цвят - те са субективни. Конвертори от различни поколения може да се различават и на нивото на технологиите: старите програми за работа са с по-малко подробности, тъй като алгоритмите за обработка на RAW непрекъснато се усъвършенстват.

Adobe Camera RAW

rawscr-adobe-camera
Съставна част на Photoshop, която се обновява като външен модул или Plug-In и е с размер само няколко мегабайта. ACR се стартира при опита да отворите RAW в Adobe Photoshop. Нейното предимство - съвместима с много камери (включително най-новите), недостатък – “тесен” интерфейс. Верен на принципа на неразрушаващата обработка, Plug-In създава в изходните файлове текст с XMP-заглавната част с настройките.
Интерфейсът е прост и сбит: инструментите са събрани в рамките на една диалогов прозорец. Той разполага с всички инструменти за работа с “суров” формат: канали за RGB хистограма, фино регулиране на температурата (параметри Температура и Tint, пипети), компенсация на експозиция, регулира контраст, наситеност, яркост и рязкост. Функциите оптични артефакти (аберации, vignetting и геометрични изкривявания) са събрани в раздела Lens Correction.

Adobe Lightroom
Програма от типа “пълен цикъл”, насочени само към работата със снимки и способна да реши всеки проблем - от фотоархиви до печат.
Многобройните инструменти са разделени в четири категории: Library (работа с каталози и отметки), Develop (работа с изображения), Slideshow, Print. Заедно с ръководството за метаданни (ключови думи, етикети, оценки, групи) е разрешено класически Workflow въз основа на физическото местоположение на файловете на диска (йерархия по папки). Lightroom работи с файловете в реално време по което се различава от Camera Raw от Photoshop. Средствата, използвани при работа със “сурови” файлове се използват също при обработката на изображения в JPEG или TIFF.
rawadobelightroom
Инструментите са същите, както в Camera Raw. Само две разлики: списък с предварително зададени шаблони за бързо редактиране и крива Tone Curve, която заменя три инструмента наведнъж във Photoshop - слоеве, криви, и Shadow / Highlight.

Apple Aperture
Разработчикът е движен от идеята да предложи алтернатива на традиционния софтуер за обработка на изображения, като предлага висококачествен универсален продукт, съответстващ на пълен цикъл на преработка - от конвертиране на RAW изображения, до демонстрация на клиентите и печат. В допълнение към обработката на RAW формат, Apple Aperture може да се използва за редактиране на снимки (обработката на TIFF и JPEG), както и за организиране на фотоархив и демонстрации на изображения на клиента.

Всички изображения се съхраняват на едно място (Vault), която опростява процеса на архивиране на външни устройства, и ви дава възможност за прехвърляне на операции за систематизиране на файлове от физически каталози в самата програма. Ако след изтичане на пробния период на ползване закупите програмата (около $ 350), оригиналното изображение, може да бъде изтеглен от Vault чрез използване на командата “Relocate Masters”.
rawaperture
Apple Aperture автоматично създава различни “версии” на образа - Master (в главната терминология на Aperture - оригиналния файл, version - резултата от обработката), като ги запазва в библиотека в йерархична структура. Информация за настройките, се запазва в текстов вид във файл с метаданни (XMP). Възможни са различни варианти за организиране на файлове (тагове, оценки, ключови думи, групи). Групи с настройки могат да се запишат като шаблони и след това да ги прилагат към други изображения. Операциите се извършват в реално време, което изисква повишени изисквания към компютърните ресурси (памет - най-малко 1 G.

Елементите на интерфейса лесно се отстраняват за освобождаване на място на екрана за самите снимки. Замислен е за работа с множество файлове: може да показва две снимки за сравнение или работа с тях. Настройки като нюанс, наситеност и яркост са разделени по цвят (червено, зелено, синьо, синьо, магента, жълт). Така цветовите компоненти могат да бъдат подложени на селективна корекция. Например, за да подобри син компонент в ландшафта на снимки, повишаване на насищане на небето без да засегнат други области.

Bibble Labs Pro
Bibble е динозавър сред конверторите. Първата версия се появява в далечната 2000 г., когато добри цифрови фотоапарати не бяха толкова популярни, както днес. Bibble е един от двата конвертора, способни да работят не само в среда на Windows и Mac, но също и в Линукс.

Текущата версия 4.9 поддържа множество модели на цифрови фотоапарати, но малко отстъпва от гледна точка на съвместимостта на Adobe Camera Raw. Освен обработка на RAW е възможна и на JPEG, но в TIFF формат може само да съхранява изображения. Интерфейсът на Bibble се конфигурира с диалогов прозорец, който потребителите виждат пръ първото стартиране на програмата. Bibble предлага «класически» схема на работа с файлове: първо файла източник се преработва, а след това – конвертиране и експорт. Принципът на неразрушаваща обработката се реализира без универсален XMP-хедър. За всяко някога отваряно изображение се създава файл 3kB с разширение bib, който съдържа информация за настройките.
rawbibblelabspro
Пакетнотo конвертиране е една от ключовите функции на Bibble. Разбира се, всичко това го има и при конкурентите, но само Bibble работи с големи обеми от данни толкова бързо, запазвайки постоянно високо качество. Девет от десет кадъра, конвертирани с настройките по подразбиране ще изглеждат превъзходно. "Smart" алгоритъмът за автоматична обработка е основното предимство на Bibble.

Списък на стандартните инструменти: криви, острота, експозиция, баланс на бялото, въртене и кроп. За корегиране на оптичното изкривяване е раздела BPTLens Correction. Bibble интелигентно работаи с най-ярките и най-тъмните части на изображението, "извличайки" максимум детайли. За тези цели са инструментите Hightlight Recovery и Fill Light. Bibble включва най-добрият днес филтър за контрол на шума Noise Ninja, както и технологията на оптимизация на динамичен обхват Perfectly Clear на Athentech. В допълнение, Bibble поддържа допълнителни филтри (например: «художествено» конвертиране на цветни изображения в черно и бяло). Многобройни предимства и отлични резултати от работата допълва сравнително ниска цена за лиценза - за Pro версия само за $ 130.

DxO Optics Pro
В момента в изпитателна фаза е петата версия на тази програма. Предимството на този вариант е напълно преработенaтa технология на цветовата интерполация, което според разработчика предоставя най-добрия резултат по отношение на детайлност и цвят. Друг ключов за DxO Optics Pro V5 - качествено ново потискане на шума , което работи на по-ранен етап на конвертиране, като запазва повечето от детайлите.
rawdxoopticpro
Интерфейсът е прост. Всички инструменти са събрани в левия панел на програмата и се обединени в девет свиваеми панели, четири от които са отговорни за настройки: Light, Color, Geometry, Details. Настройките се съхраняват в собствена база данни на програмата. Новата технология за премахване на следи от прах и артефакти са приблизително по същия начин, като средството за автоматична корекция на ефекта "червени очи”. Достатъчно, за да кликнете върху парцел от един артефакт, и той веднага се "замазва" от програмата.

Предимството на DxO Optics са в резултатите от партидна обработка. Създателите на програмата са се съсредоточили върху автоматични функции, които ще гарантират качествени резултати, без намесата на потребителя (отстраняване на оптични изкривявания, цветови настройки, компенсация на експозицията).


Phase One Capture One Pro
Най-предпочитания от професионалистите RAW-конвертор, но също така и най-скъпия ($ 500 за лиценз). Не се различава с поддръжка на много различни камери като Adobe Camera Raw или LightZone, но поддържа всички професионални модели. Първоначално програмата е създадена за дистанционно управление и обработка на изображения получени чрез използването на цифрови тела за студийни камери на компанията Phase One.
rawcapture1
Capture One се използва само за работа с RAW и не е предназначен да замени графичните редактори и програми за създаване на фото архиви. Работи на принципа на рендериране. За да изберете изображенията е наличен файл браузър, което позволява да се движите из директориите на вашия компютър. Наборът от инструменти е стандартен - от работа с баланса на бялото и корекция на експонацията до обработка на оптични изкривявания (Lens Cast). Въпреки това, последният включва добър избор на настройки за най-популярните обективи.


Silkypix Developer Studio
Добра програма от японски разработчик. Проектирана за любители ентусиасти и поддържа около 120 (!) Модела цифрови камери, включително и много неогледалнорефлексни.

Програмата не работи с изображенията в реално време. Принципът на недеструктивна обработка е осъществявен в пълен размер. Опциите за конвертиране можете да запазите както индивидуални предпочитания на потребителя (Tastes), и след това да се прилагат към други изображения.
rawsilkypix
В новата версия 3.0, разработчиците са подобрили плъзгачите на конверторите и разширява възможностите на инструментите Gamma, Tone Curve и Highlight за по-фина работата със сенките и светлината. Всичко това не може да повлияе на резултатите. Silkipix версия 3.0 е един от най-добрите конвертори, по отношение на детайлност на изображението. Друго предимство на програмата е стабилното и вярно цветопредаване, когато използвате настройките по подразбиране.

Nikon Capture NX
Най-добрата програма за конвертирате файлове NEF (също работи с JPEG и TIFF). Включена в комоплекта на професионални камери SLR D300 и D3, но поддържа всички произведени през последните няколко години цифрови тела Nikon, снимащи в NEF /Формата на Nikon за RAW/.
rawnikonnx

Предимства на Capture NX са не само в прекрасните резултати от обработката. Програмата има добър интерфейс, основан на концепцията на "контролни точки» (U-point). Интерфейсът позволява да се отбележат някои части на изображението и да се извърши на сложно маскиране или обработка на слоеве. За всяка "точка" се запаметяват избраните за областта конфигурации, свързани с корекция на цветовете. Работата с "точки" позволява напълно да осъзнаят потенциалните преимущества, присъщи на концепцията за неразрушаваща обработка. Можете да промените някои от параметрите, многократно, без да засягат оригиналните данни, а също и изборно да отмените правени промени. За да проследите резултатите от корекция, има панел watch points, който показва цветовите настройки в "контролните точки".

Програмата е със стандартен инструмент за коригиране на оптични нарушения (абаерации, vignetting, ефект “бъчва”). Средството контрола на шума Noise Reduction има смисъл да се прилага не само за своето пряко предназначение, но също така и за "омекотяване" на портрети.


източник:
Дмитрий Башков www.prophotos.ru