Оценка на читателите: / 1
СлабоОтлично 
Как да си направим макро обектив бързо и евтино 5.0 out of 5 based on 1 votes.

Как да си направим макро обектив

Ако макрофотографията е вашата страст, вероятно смятате, че е нужно да похарчите стотици левове за свестен макро обектив. Алтернативата е да си купите увеличаващ филтър. Има обаче начин да снимате наистина отблизо, без това да ви струва скъпо – например, ако само искате да изпробвате този тип фотография.

Изненадващо лесно е да превърнете стандартен обектив в макро, използвайки само подръчни средства. В комбинация с макро настройките на фотоапарата ви, това ще е отличен старт за вас.

Ето как може лесно в домашни условия да си направим макро обектив:

Стъпка 1: Поставка за обектива

Как да си направим макро обектив
Започнете със стара капачка за фотоапарат. Пробийте няколко дупки в нея и изрежете вътрешната й част, за да се получи достатъчно голям отвор за лещата.

Стъпка 2: Обектив

Трябва ни малко разстояние между сензора и обектива. За целта използвайте картонен цилиндър с приблизително същия диаметър като капачката (от руло кухненска хартия например).

Стъпка 3: Подготовка

Скъсете цилиндъра до около 15см – дължината зависи от обектива, който ще използвате. За да предотвратите отразяването на светлина в цилиндъра, вкарайте в него лист черна хартия.

Как да си направим макро обектив

Стъпка 4: Поставете лещата

Da si napravim makro obektiv 04
Използвайте изолирбанд, за да закрепите капачката за цилиндъра. Обърнете обектива с предната част към цилиндъра и я залепете така, че краят, който обикновено е във фотоапарата, да се подава.

Стъпка 5: Настройте блендата

В задния край на обектива трябва да има механизъм, с който фотоапарата регулира блендата. Завъртете го така, че блендата да е напълно отворена и залепете с изолирбанд, за да не се размества.

Как да си направим макро обектив

Как да си направим макро обектив бързо и евтино

Стъпка 6: Време за снимки

В менюто на фотоапарата ви активирайте режима, който позволява снимане без обектив. Поставете апарата върху статив, нагласете на ръчни настройки и направете няколко пробни снимки.

Ето един съвет:

Когато снимате, ще трябва да настроите скоростта на затвора, за да получите правилната експозиция. За да фокусирате, променете разстоянието на фотоапарата до обекта.