Оценка на читателите: / 5
СлабоОтлично 
Как да си направим страхотен боке ефект 5.0 out of 5 based on 5 votes.

Как да си направим боке ефект

Дори да не сте професионални фотографи, сигурно сте чували за термина „боке“ – естетическия ефект на разфокусиране и размиване на проблясъците във фона зад обекта на фокус. Когато се направи както трябва, резултатът може да е удивителен. Ще ви покажем как сами да си направите боке филтър с форма и стил по желание.
Преди да започнем, уверете се, че имате някои необходими неща. Най-важното е DSLR фотоапарат с подходящ обектив за боке ефект – 50мм леща с ниска апертура ще свърши чудесна работа. За целта на този урок ние използваме Sigma 50мм f1.4.

Ето и какво друго ще ви трябва:

Няколко листа черна хартия (средно твърда) – лесна за рязане, но достатъчно здрава, за да не се къса
- Макетен нож
- Ножици
- Изолирбанд
- Велкро

Започваме с изрязването на кръг, който да покрие лещата на обектива ви. Нека да е малко по-голям от диаметъра на обектива. В средата изрежете дупка с диаметър около 2см – това ще е базовият ни филтър. Ще приложим изрязани форми, каквито си пожелаете, върху базовия филтър, за да се получи ефекта боке. Ние ще го направим на ръка, но може да ползвате и Photoshop, за да начертаете шаблоните. Ето ги и стъпките:

1. Очертайте кръг около обектива. Най-лесният начин е да го поставите с лещата надолу (със сложена капачка) върху хартията.

Как да си направим боке ефект

2. С помощта на линия намерете центъра на шаблона като начертаете кръст.

Как да си направим боке ефект

3. Направете точки на около 2см от центъра на шаблона. След това свържете точките, за да се получи кръг.

4. Изрежете шаблона и кръга в средата.

Как да си направим боке ефект

5. Сега ще трябва да направите страничната част от филтъра. Измерете обиколката на обектива ви: 3.14 умножено по диаметъра. Към резултата прибавете 1см (за застъпване). Сега изрежете широка 5см лента с нужната дължина.

Как да си направим боке ефект

6. Вземете филтъра и увийте около него лентата. Използвайте тиксо, за да ги залепите заедно.

Как да си направим боке ефект

7. Залепете две парченца велкро около дупката в средата. Боке филтърът е готов. Време е да направим малко шаблони.

kak da si napravim boke 07

8. Ще изрежем още малко кръгчета от хартията. Започнете с един кръг, малко по-малък от базовия филтър, но по-голям от дупката в средата му – една ракиена чашка може да се окаже с подходящия диаметър.

kak da si napravim boke 08

9. Сега намерете центъра и изрежете каквато поискате форма. Само гледайте да не е по-широка от 1.5см.

Как да си направим боке ефект

10. След като сте готови с формата, залепете другата част от велкро парченцата върху шаблона и го прикрепете към филтъра. Готово!

kak da si napravim boke 10

Сега можете да си направите няколко шаблона, които да сменяте бързо и лесно. Филтърът работи най-добре на тъмно, когато фокусирате върху нещо наблизо, а на фон има ярки светлини – например коледни лампички.