Оценка на читателите: / 6
СлабоОтлично 
6 полезни съвета за уникални черно-бели снимки 5.0 out of 5 based on 6 votes.

Полезни съвети за черно-бели снимки

Благодарение на цифровата технология, черно-бялата фотография днес е по-лесна от всякога. Ако пробвате тези шест черно-бели фотографски съвета, със сигурност ще получите отлични резултати.

1. Снимайте във формат RAW + JPEG

Полезни съвети за черно-бели снимки

Най-добрите монохромни снимки са направени чрез редактиране на RAW файлове, които имат пълната информация за цвета, но ако снимате RAW и JPEG файлове едновременно и настроите апарата си на монохромен снимков режим (режим Picture Control / Film Simulation) можете да получите информация как ще изглежда изображението в черно-бял вид.
Това е безценен инструмент, който ще помогне на фотографите да видят предварително как изглежда снимката в черно-бяло.

2. Търсете контраст, форма и структура.

Допълващите се и противоположни цветове, се променят до черно-бели или нюанси на сивото в монохромното изображение, така че ще трябва да търсите тонален контраст, за да направите добра снимка.
В цветната фотография е лесно, очите ви веднага могат да открият контрастния зелен фон зад червения предмет, но в монохромната фотография тези два обекта най-често ще имат една и същата яркост, така че изображението ще изглежда плоско и скучно.
За щастие, е възможно да се регулира яркостта на тези два цвята поотделно, за да се постигне някакъв контраст. Въпреки това, една добра отправна точка е да се търсят сцени с тонален контраст.

Това може да бъде постигнато и чрез светлината или яркостта (или тона) на обектите, застъпени в композицията, както и настройките на експозиция, които използвате. Яркостта на кората на бяла бреза например, може да подсили контраста на гориста местност.

3. Опитайте с дълга експозиция

Трикове за черно-бяла фотография

Дългите експозиции се вместват чудесно в монохромната фотография, особено там, където има течаща вода или облаци.
При дълга експозиция с акцент върху водата, освен че се постига доста интересен ефект със "замазване", това ще помогне и за увеличаване на тоналния контраст.
Ако е необходимо, се използва филтър с неутрална плътност (ND - neutral density filter) като Lee Filters "Big Stopper или Little Stopper" за намаляване на експозицията и увеличаване скоростта на затвора.
Разбира се, когато експозицията под 1/60 сек, е необходим статив, за да се избегне размазване.

4. Използвайте филтри

trikove za cherno bqla fotografiq 05

Повишаващи неутралната плътност (ND AKA grad) и цветни поляризационни филтри са също много полезни при монохромната фотография. Те са полезни в случая, тъй като чрез тях можете да манипулирате контраста на предметите.
Един филтър ND AKA grad (graduated neutral density) е полезен, когато искате да запазите детайл в ясно небе, докато поляризиращия филтър (поляризационен) може да се използва за намаляване на отраженията и засилване на контраста. Алтернативно, обмислете снимането на две или повече снимки с различни експозиции, за да се създаде висок динамичен диапазон.
Цветните филтри, които са основен инструмент за монохромни фотографи, също могат да бъдат полезни за манипулиране на разликата в цифрови изображения.
Те затъмняват обектите с противоположен цвят, а ги изсветляват с техния собствен. Оранжевият филтър, например, ще затъмни синьото на небето, докато зеленото един ще осветли зеленината.

5. Поемете контрол

trikove za cherno bqla fotografiq 06

Въпреки, че цветните филтри могат се използват за манипулиране на контраст при снимане на цифрови черно-бели снимки, те по-често се използват в етапа на обработка.
Допреди няколко години Channel Mixer в програмата за обработка на изображения Photoshop беше предпочитано средство за превръщането на цветни изображения в монохромни, но сега Adobe Camera Raw има по-мощни инструменти (в раздела HSL / Grayscale), които позволяват регулирането яркостта на осем отделни цвята, съставляващи един образ.
За пример: Регулирането на яркостта на червена или розова тениска променяйки червения канл, ще има въздействие върху кожата на модела, особено на устните.

6. Dodge и Burn

trikove za cherno bqla fotografiq 07

Това е техника, която води началото си от традиционната тъмната стаичка и позволява ниво на контрол, за който филмовите фотографи могат само да мечтаят, защото можете да насочвате акцентите, сенките или средата на тоновете, т.е да потъмнявате акценти, когато те са твърде ярки, или да увеличите контраста.