Оценка на читателите: / 8
СлабоОтлично 
Как да направим страхотни снимки при слаба и недостатъчна светлина 5.0 out of 5 based on 8 votes.

Как да правим снимки при слаба светлина

Сигурно ви се е случвало да направите снимки на важен момент и след като ги разглеждате по-късно да не сте удовлетворени от резултата. Понякога снимките не стават толкова добри заради лошо осветление, недостатъчна светлина, непознаване на фотоапарата и неправилни настройки.

Когато има по-малко светлина в една сцена, най-често имате 2 възможности: да осветлите обстановката или да промените настройките на вашия фотоапарат, за да реагират по различен начин на наличната светлина.

Ето няколко разяснения, идеи и полезни съвети, които ще ви помогнат да направите по-качествени фотографии:

1. Бленда

Или още наречена диафрагма. Най-просто обяснено: блендата определя колко светлина ще бъде пропусната във фотоапарата и съответно на фотографския филм или сензора за изображения. Колкото по-широка е тя, толкова повече светлина пропуска.

Сигурно сте срещали по обективите написани тези f-числа (f-Stop): F/1.4, f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, f/22, f/32. Те определят колко ще се отвори диафрагмата и съответно колко светлина ще навлезне. Нека не ви обърква това, но колкото е по-малко f-числото, толкова блендата е по-отворена. От това зависи и колко тъмна или светла ще бъде вашата снимка.
При слаба осветеност ще имате нужда от леща с достатъчно широк отвор, за да влезе повече светлина в обектива.

Блендата конролира и фокуса, така че ако снимате групи от хора в кръчмата, трябва да внимавате за това колко широка е блендата, да не се окажат половината от хората извън фокус. Това е добър момент да използвате светкавицата, но моят съвет е да инвестирате в подходяща външна светкавица, тя ще направи света във снимките доста по-различен.

2. Скорост на затвора

Скоростта на затвора е втората стъпка, на която трябва да обърнете внимание при експозицията, тъй като се отразява на количеството светлина, влизаща в камерата – колкото по-висока е скоростта на затвора, толкова по-малко светлина ще попадне върху фото филма или сензора.

Как да правим снимки при слаба светлина

Ако сте навън и трябва да снимате при слаба светлина и нямате статив с вас, внимавайте да не изберете твърде бавна скорост или ще направите размазани снимки.
Примерно за да снимате на 30мм, трябва да настроите скоростта на затвора на минимум 1/30 от секундата, защото ако е по-бавна това ще доведе до размазване при трепване на ръката или дори и дребно движение на обекта, който снимате.

3. Светлочувствителност - ISO

Светлочувствителността е прието да се измерва чрез универсалният стандарт ISO.
Нашият съвет е да използвайте възможно най-ниската чувствителност. Така вашите снимки ще са с по-добро качество и с по-малко електронен шум. Имайте предвид, че колкото по-висока ISO изполвате, толкова цифров шум ще ще се увеличава. Това не е препоръчително защото би загрозило снимките ви.

snimki pri nedostatuchno svetlina 02

4.    Светкавица

Когато снимате група хора при слаба светлина, най-добре е да използвате светкавица. Както обясних по-горе, ако имате твърде широка бленда, вие ще се окажете с плитка дълбочина на полето и не всеки ще е на фокус.

Ако имате само вградена изскачаща светкавица на вашия фотоапарат, тя най-вероятно не е толкова качествена, но можете да приложите някои техники за да получите по-добри снимки.

Само защото ползвате светкавица, това не означава, че можете да намалите ISO обратно до 100. Ако го направите, вие ще започнете да губите фоновия детайл в тъмното.
Аз обичам да нагласям ISO-то на около 400, като смятам, че така се получават добри фотографии без много шум, но понеже всички фотоапарати са различни, експериментирайте с вашия, за да прецените как работи най-добре.
Ако използвате външна светкавица, най-добре е светлината да идва от стената или тавана или използвайте дифузьор, за да направите "омекотите" светлината.
Често, когато светкавицата се използва правилно, някой без много познания във фотографията дори не може да каже, че е била използвана светкавица: точно варианта, който търсите нали?

Ето няколко бързи съвета като за накрая, които да имате предвид, когато използвате вашия фотоапарат в условия на ниска осветеност:

1.    Ако сте в тъмна стая и искате вашата снимка да улови точно околната среда, снимката трябва да е малко недоекспонирана.
2.    За да получите хубави снимки при лоша светлина трябва да следите за цифров шум.
3.    Дръжте лактите прибрани към тялото и не се навеждате прекалено напред. Това ще ви помогне да държите апарата стабилно за по-дълго време, което ще ви позволи да намалите скоростта на затвора.

Тази графика ще ви помогне да разберете по-добре какво означават стойностите на ISO-то, скоростта и диафрагмата.

ISO скорост на затвора и диафрагма