Оценка на читателите: / 2
СлабоОтлично 
Как да снимаме под вода с помощта на аквариум 5.0 out of 5 based on 2 votes.

Как се снима под вода с аквариум

Не ви е нужно скъпо оборудване, за да снимате под вода. В този урок ще ви покажем как само с един обикновен аквариум ще можете да направите чудесни подводни снимки.
Този метод ще ви даде съвсем нова перспектива на снимане, макар че определено ще се превърнете в голяма атракция, ако около вас има други хора.

Резултатите в началото ще зависят до голяма степен и от късмета, но с повече практика ще успеете да заснемете наполовина това, което е над водата и това под нея.
Тази техника работи най-добре, ако използвате широкоъгълен обектив. Също така ще трябва да настроите фотоапарата на ръчен режим, за да имате най-голям контрол над снимките.
Щом поставите апарата в аквариума и го потопите във водата, ще трябва да направите доста снимки от различни ъгли, понеже няма да виждате визьора или екрана.
И най-важното, задължително се уверете, че аквариумът е здрав и не пропуска вода. Дръжте го здраво, за да не го изтървете или преобърнете.

Ето ги и стъпките за подводна фотография с аквариум:

1. Подгответе аквариума

Как се снима под вода с аквариум

Преди да започнете, проверете дали аквариумът е добре изолиран. Потопете го без фотоапарата и почакайте, за да видите дали отнякъде няма да проникне вода. Ако остане сух отвътре, извадете го и го избършете добре отвън. Почистете добре страната, през която ще снимате.

2. Настройте фотоапарата

Как се снима под вода с аквариум

Преминете на ръчни настройки и ръчно фокусиране. Изберете малка апертура, например f/11, за да се получи добра дълбочина. Скоростта на затвора настройте така, че да получите правилна експозиция. Ако използвате широкоъгълен обектив, фокусът трябва да е на около 3 метра. Накрая, свържете дистанционен спусък.

3. Последни приготовления

Сложете фотоапарата в аквариума. Обективът трябва да е възможно най-близо до стъклото, за да не се получи отражение. Може да потърсите нещо, с което да застопорите апарата да не мърда. Уверете се, че можете лесно да стигнете спусъка докато държите аквариума.

4. Време е за снимки

snimki pod voda s akvarium

Влезте бавно във водата, за да не я размътите прекалено и внимателно потопете аквариума докато половината на обектива се скрие под вода. Направете няколко снимки на това ниво. Ако по стъклото се образуват капки, ще трябва да извадите аквариума, да го избършете и да пробвате отново.

Бърз съвет като за накрая:
Може да използвате неутрален градиентен филтър, за да намалите контраста между пейзажа под и над водата.