Оценка на читателите: / 8
СлабоОтлично 
Как да правим по-добри снимки през зимата 5.0 out of 5 based on 8 votes.

Снимки през зимата

Ако планирате да използвате вашия цифров фотоапарат за зимна фотография е нужно да се съобразите с някои неща? Ето няколко полезни съвета!

Без значение дали сте в планината, на ски пистата, пързаляте се с шейна с децата или просто се опитвате да уловите първият снеговалеж за сезона, има някои тънкости на зимната фотография, които трябва да имате предвид, за да направите добри зимни снимки с цифровия фотоапарат.

Навън е студено!

Първото нещо, за което трябва да помислите, когато снимате на открито през зимата е температурата. Вие ще се облечете, но какво да кажем за вашия фотоапарат? Батериите на камерата не реагират добре на студа, тъй като той намалява тяхната ефективност и издържливост. Дръжте фотоапарата на топло като го носите под палтото си, колкото е възможно по-близо до тялото си. И винаги носете допълнителен комплект батерии, разбира се също на топло.

Не позволявайте да бъдете заслепявани!

Снегът колкото и да е красив, може да се окаже голям проблем за цифровата фотография. Вграденият светломер на вашия фотоапарат може да бъде "заблуден" от UV лъчите отразяващи се в снега и да направи грешни измервания. Ще се  опита да осредни светлите и тъмните участъци и на снимката снега ще изглежда сив, а всичко останало, което е по-тъмно от снега, ще изглежда черно. Добра идея в случая е да снимате в режим "Приоритет на диафрагмата" и да затворите диафрагмата примерно на F22. Друго решение е да настроите експозицията, използвайки сива карта.

Разбира се, ако се опитвате да снимате хората в тази снежна сцена и да използвате по-горния метод, вие рискувате да ги преекпонирате. Трябва да изберете коя е най-важна част от композициата, хората или снега. Ако са хора, застанете точно срещу тях (с вашия фотоапарат, разбира се) и преценете светлината, която ги осветява. Настройте фотоапарата си и без значение откъде ще снимате, направете правилната експозиция на лицето.

зимни снимки

Времето е всичко

Друг важен съвет за цифрова фотография, който трябва да знае всеки фотограф, е че добрата светлина е ключът към страхотните снимки. Според експертите най-доброто време на деня с най-подходящо осветление, при снимки снимки на открито е рано сутрин или късно следобед. Това правило е приложимо и когато правите снежни снимки. Светлината е по-мека, а заради по-ниския ъгъл на слънцето спрямо обектите за снимане, ще имате по-дълги сенки и повече контраст в композицията.

Всичко е бяло

Въпреки че идеята за снимане на девствено поле със сняг може да звучи привлекателно, тя може да доведе до скучна снимка. Потърсете обекти, които придават цвят и контраст на сцената. Цветни ски дрехи и тъмни контрастни сенки изобилстват през зимата. Използвайте ги, за да направите вашите снимки по-живи и запомнящи се.

зимни пейзажи

Не чак толкова светло

Заради силната светлина по това време на годината е много трудно да видите как изглежда композицията ви на визьора. Повърхността му е гладка и блести. Можете да направите някаква импровизирана качулка на визьора и така намалите този ефект. Можете да използвате дори лентата за рамо на апарата. Важното е да намалите отблясъците върху стъклото.
Правете по много снимки, за да имате избор. След като се приберете у дома, ако е нужно фотошоп ще довърши нещата.
 
Ако пробвате някои от техниките, споменати по-горе следващия път, когато решите да снимате в снега, със сигурност ще направите по-добри и по-интересни снимки.