Оценка на читателите: / 7
СлабоОтлично 
Основни неща, които трябва да знаете при първи стъпки във фотографията 5.0 out of 5 based on 7 votes.

Фотография първи стъпки

Може да сте си купили DSLR фотоапарат преди няколко месеца и да сте далеч от експерти, но все пак искате да се научите да правите красиви снимки нали? За целта е добре да започнете с най-основните неща. Не си мислете, че те не са важни – хубаво е да се запознаете с начина на работа на фотоапарата и основните принципи на фотографията. Освен това не е необходимо да имате супер скъп апарат, за да правите страхотни снимки.

Преди всичко, когато си купите нов фотоапарат, задължително прочетете книжката към него. Да, тези неща обикновено никой не ги чете. Повечето хора разкъсват нетърпеливо опаковката и започват да си играят с копчетата, за да видят кое какво прави. Това не е добра идея, ако тепърва навлизате във фотографията. В упътването ще откриете информация за всички функции на фотоапарата и как да ги използвате.

Следващото най-важно нещо е практиката. В началото може да ви изглежда, че няма нищо интересно за снимане. Ходете на повече места с фотоапарата си. Правете снимки и като си отидете на село дори. Едно от предимствата на дигиталните фотоапарати е, че може да направите милион снимки и виждате резултатите веднага. Използвате това във ваша полза и опитвайте нови неща – винаги може с лекота да изтриете лошите кадри.

С практиката идва и познанието. Опитайте се да вложите малко мисъл в снимките. Целта не е да правите безброй снимки на всичко и да стискате палци поне една да е горе-долу добре. Щом свикнете с фотоапарата си, отделяйте повече време за всяка снимка, така ще се научите на добра композиция.

Сега ще си поговорим и за трите основни настройки, които трябва да овладеете, за да ви се получават снимките.

Скорост на затвора

Ако имате бързо движещ се обект, искате да го уловите на фокус. Ако използвате ниска скорост на затвора, обектът ще излезе размазан. Това влияе и на количеството светлина, която улавя фотоапаратът. Ако снимате на тъмно, трябва ви по-ниска скорост на затвора. Имайте предвид обаче, че тогава е нужно малко повече време на апарата, за да направи снимката, което означава, че и най-малкото потрепване може да размаже кадъра. Можете да използвате статив, ако позволява ситуацията.

Скорост на затвора при движещи се обекти
 
Апертура (бленда)

Блендата регулира колко светлина достига до матрицата на фотоапарата. Различните й позиции се отбелязват като f-спирки (F-stop) – колкото по-малко е числото, толкова по-широко е отворена блендата и по-светли са снимките ви. Това е и настройката, която се използва за онези снимки с размазния фон, понеже блендата влияе и на дълбочината на фокуса. При по-малка f-спирка, на фокус ще е най-близкият обект до вас, а фонът ще е размазан. При по-голяма f-спирка, всичко ще е равномерно на фокус.

ISO (светлочувствителност)

Трябва да променяте ISO настройката в зависимост от това дали снимате на закрито или открито и при колко светлина. Когато естествената светлина е ограничена, трябва да използвате по-високо ISO. Това пропуска повече светлина във фотоапарата, но може да доведе до появата на шум – снимката ще стане на зърна. За да избегнете това, целта ви е да снимате при възможно най-ниско ISO.

Това са трите основни неща, които трябва да знаете като начало. Не са сложни, но е нужна практика, докато се научите при какви условия какви настройки да използвате. След това трябва да започнете да мислите за композицията – как са разпределени обектите на снимката, на какво да акцентирате и т.н. Но за това ще поговорим в някой от следващите уроци.