Оценка на читателите: / 22
СлабоОтлично 
Топ 10 съвета за начинаещи фотографи 4.8 out of 5 based on 22 votes.

Полезни съвети за начинаещи фотографи

Нови сте във фотографията? Трябват ви съвети, които да ви помогнат да започнете? Попаднали сте на правилното място!
Дигиталната фотография може да е доста объркваща, ако за първи път се сблъсквате с нея. Всичките сложни настройки на фотоапарата, термини и жаргон – разбираме ви напълно.

Ще се опитаме да ви разясним някои неща и ще ви покажем как да настройвате фотоапарата си така, че бързо да започнете да правите по-добри снимки.

1. Не се впрягайте за качеството на фотоапарата ви

Всеки начинаещ фотограф се тревожи, че фотоапаратът му не е достатъчно добър. Но в действителност с всеки апарат може да се направят страхотни снимки.

Да, има фотоапарати с по-широк динамичен спектър или по-добър авто фокус. Резултатът обаче се свежда до композицията на снимката – какво избирате да включите в кадъра и как го аранжирате.

2. Изберете правилния режим на снимане

Предварително зададените сценични режими на снимане са подходящи за бързи снимки, но ако искате нещо по-идейно, преминете към полуавтоматичните режими.

Aperture Priority (с означение A или Av върху колелцето) е режима, който избирате, ако искате да контролирате дълбочината на фокуса – дали на фокус да е само обекта на преден план или всичко в кадъра. Това е подходящ режим за портрети, пейзажи и макро снимки – общо взето за всичко!

Това е полуавтоматичен режим, което означава, че вие нагласяте блендата, а фотоапаратът изчислява сам скоростта на затвора, за да получи „правилната“ експозиция.

Shutter Priority (S или Tv) работи по същия начин, само че ви дава контрол върху скоростта на затвора, а апаратът сам си наглася блендата. Режимът е подходящ, ако снимате спортни събития или бързодвижещи се обекти.

Program Mode (P) е като малко по-специален автоматичен режим, при който фотоапаратът сам настройва блендата и скоростта на затвора.

Позволява ви обаче, да въртите колелцето на апарата, за да променяте комбинациите на настройките, за да постигнете различни ефекти, докато в същото време запазвате същата експозиция.

Това прави Program Mode подходящ режим за снимки на момента, когато искате да се уверите, че сте запечатали кадъра.

3. Не е задължително да използвате ръчния режим

Сигурно сте го чували много пъти и ние също ще го кажем – има много ползи от това да разполагате с възможно най-много контрол върху фотоапарата. Но ето и нещо друго, което не всеки ще ви каже: много от автоматичните режими на снимане дават напълно добри резултати.

Да вземем например балансът на бялото. Настройката за автоматичен баланс на бялото (AWB) се справя отлично в повечето ситуации. Може да се затруднява при смесено осветление и да прави залезите малко убити, но като цяло си върши работата и неутрализира нежеланите оцветявания.

Авто фокус системата на апарата обикновено е много по-бърза от ръчния фокус – макар да получавате по-точни резултати, ако вие укажете къде искате да е фокуса.

Auto ISO също спестява много мъки. При този режим фотоапаратът ще регулира ISO чувствителността автоматично, когато се променя количеството светлина в сцената – това подобрява шансовете ви да получите по-ясно изображение.

4. Чакайте подходящата светлина

Всичко във фотографията се свежда до това: мислете за светлината, за нейното качество, посока и подходяща ли е за резултата, който търсите.

За да акцентирате върху детайлите и да намалите контраста в сцената, снимайте когато светлината е мека и недиректна: портретите на открито и макро снимките изглеждат страхотно, когато снимате под ярко осветено, но облачно небе. Не се получават толкова добре по обяд и ярко слънце – светлината просто идва в повече.

Пейзажните фотографи стават много рано сутрин точно поради тази причина. Наситената, пръскаща се светлина на изгрева (и залеза) добавя топлина и текстура към градските и крайбрежните кадри.

Пейзажна фотография и светлина

Експериментирайте със задно осветяване и снимайте, когато обектът е осветен отстрани за по-драматични резултати. Снимайте, когато слънцето е зад гърба ви, но гледайте сянката ви да не попада в кадъра.

Накратко казано, светлината е най-важното нещо за качествените снимки.

5. Защо е по-добре да снимате в RAW

Повечето дигитални фотоапарати предлагат избор от два формата за снимките: RAW и JPEG.

Ако запазвате снимките си в JPEG, тогава всички настройки, които сте направили във фотоапарата ще бъдат запечатани във финалното изображение.

Ако снимката се окаже твърде тъмна или твърде светла, или пък цветовете й не са излезли добре, тогава няма да имате лесен начин да я оправите след това.

Проблемът е, че JPEG е компромис: сравнен с други файлови формати, той е доста компресиран и качеството се влошава прогресивно с всяка следваща редакция.

Ако запазите снимката в RAW формат обаче, запазвате всичката първоначална информация в нея.

Всъщност всички цифрови снимки биват заснемани в RAW формат. Просто, ако използвате JPEG настройката на фотоапарата, той ще конвертира изображението.

Ако изберете RAW вместо JPEG, тогава ще можете сами да обработите снимката, или от менютата на фотоапарата, или с подходящ софтуер като Lightroom.

RAW форматът ви дава възможност да се върнете назад: можете да промените някои от настройките на кадъра, след като сте го заснели. Искате различен баланс на бялото или експозиция? Можете да го направите с RAW.

Няма да можете да промените блендата, скоростта на затвора, ISO-то или фокус точките, така че е важно тях да настроите още при снимането.

Понякога я има и опцията за снимане в RAW + JPEG – фотоапаратът запазва снимката и в двата формата. Това е най-идеалното решение.

6. Преекспорниране

Ако снимката е преекспонирана (прекалено осветена), има риск да загубите детайли в по-светлите зони. Тези ярки петна не изглеждат добре и е препоръчително да правите всичко възможно, за да ги избягвате, когато снимате.

За целта първо открийте хистограмата на фотоапарата – графиката, която се показва до снимката по време на преглед или снимане. Тя ще ви насочва по отношение на експозицията. Ярките зони са отдясно, а сенките са отляво. Или поне така би трябвало да са.

Ако хистограмата се покачва към дясната страна, значи снимката може да е преекспонирана. Може да проверите това допълнително, като активирате предупредителната система Highlight Alert, която може да откриете в настройките на фотоапарата, ако той я поддържа. Тази система кара потенциално преекспонираните зони на снимката да премигват.

7. Правилото за скоростта на затвора

Има много причини снимките ви да излизат размазани, включително погрешен режим на авто фокуса и неподходяща точка за фокусиране.

Но изборът на скорост на затвора е това, което най-често оказва най-голямо влияние върху яснотата на изображението.

Правилото е, че стойността трябва да е равна на фокусното разстояние на обектива – 1/50 за обектив 50мм или по-бързо, за да получите кристално ясни снимки.

Лесно може да забравите за скоростта на затвора, когато сте се концентрирали върху кадъра. За да избегнете това, наострете уши: ако можете да чуете отварянето и затварянето на затвора, значи вероятно снимката ви ще стане размазана.

Снимки с приоритет на скоростта

8. Не се страхувайте да допускате грешки

Никой професионален фотограф не се е родил такъв, нито е станал за един ден. Всеки е правил същото като вас: играл си е с копчетата на фотоапарата, обезкуражавал се е, когато снимките не са се получавали и се е вълнувал, когато направи добра снимка.

Както е казал легендарният пейзажен фотограф Ансел Адамс: „12 страхотни снимки за една година е добър резултат.“

Ако един от най-добрите фотографи в света не се тревожи за количеството на своите качествени снимки, вие също не бива.

9. Спрете звука

Знаете, онова досадно пиукане, когато фотоапаратът фокусира нещо. Това може и да не подобри снимките ви, но ще направи процеса по-приятен за вас и околните.

10. Първо гледайте фона

Фонът може да е разликата между добра и лоша снимка, независимо колко забележителен е субекта на преден план.

Следете за ярки и цветни обекти, които могат да привлекат вниманието далеч от фокусната точка.

Полезни съвети за начинаещи фотографи


Надяваме се тези полезни съвети да ви помогнат да създадете невероятни фотографии. Бъдете креативни и експериментирайте! А ние ще ви вдъхновяваме.

Снимки: Стоян Марков