Оценка на читателите: / 28
СлабоОтлично 
Отговори на 10-те най-често задавани въпроса за фотографията 5.0 out of 5 based on 28 votes.

Фотография за начинаещи

Може би искате да се занимавате с фотография и се опитвате да се научите да боравите с фотоапарата. Виждате обаче, че снимките ви изглеждат много различно от тези на професионалните фотографи и не знаете защо.

Това е напълно нормално, но за жалост кара много хора да се отказват твърде бързо от фотографията. Не се обезсърчавайте, ако не получавате бързо качествени резултати. Има много какво да научите и ще ви помогнем като отговорим на 10-те най-често задавани въпроси от аматьорите фотографи.

1. Какво означава „ръчен режим“ и трябва ли да знам как да боравя с него?

Ръчният режим дава на фотографа пълен контрол над снимката. Трябва ръчно да нагласите апертурата, скоростта на затвора и ISO-то. Можете да задълбаете още повече и да контролирате дори и баланса на бялото. Фотоапаратът няма да прави никакви автоматични корекции на експонацията, но все пак ще ви напътства благодарение на мерителна скала.

Да вземем за пример тези две снимки, направени по едно и също време.

Фотография за начинаещи
                                                                 снимано в автоматичен режим

Фотография за начинаещи
                                                                          снимано в ръчен режим

Те са просто произволни кадри с цел да демонстрираме ръчния режим. Първата е направена при пълен автоматичен режим, а втората при ръчен. Както виждате, ръчните настройки са ни дали по-добър кадър. Снимката при автоматичен режим е извън фокус, защото фотоапаратът е избрал да снима при ниска скорост на затвора, за да получи правилно осветяване на сцената. И двете снимки са директно от фотоапарата и не са обработвани.

2. Как да получа кристален фокус?

Фокусирането може да е един от най-вбесяващите елементи за начинаещите във фотографията. За постигането на идеалния фокус можем да си говорим много, но тук ще споменем няколко основни неща.

Има много определящи фактори за постигане на ясно изображение, но два са методите, които могат да ви помогнат в повечето случаи да контролирате сами фокуса, а не да разчитате на автофокуса на фотоапарата. Много професионални фотографи използват един от тези методи и затова снимките им са толкова добре фокусирани.

Първият метод е точковият фокус, при който сами избирате коя част от кадъра да фокусирате. Фокусните точки зависят от марката и модела на фотоапарата ви, но по принцип изглеждат по този начин:

Точков фокус

За следващата снимка е избрана фокусна точка точно до дясното око на субекта. Ако детето беше от другата страна, щяхме да посочим точка в тази част на кадъра. Червената точка показва къде се пада избраната фокусна точка.

10 otgovora na fotografski vaprosi 02b

Вторият метод е така нареченият отделен автофокус, който много професионалисти възхваляват. По подразбиране фотоапаратът ви фокусира автоматично, когато натиснете бутона за снимане и го задържите в средна позиция. Можете да промените това като изберете отделен бутон за автофокуса и така контролирате снимането и фокусирането по-прецизно. Най-вече по този начин избягвате онова забавяне от част от секундата, което ви отнема да натиснете копчето до долу, за да направите снимката.

3. Трябва ли винаги да обработвам снимките си?

С една дума, да. Макар да е най-добре снимките ви да се получават още при снимането, обработката ви дава възможност да постигнете това, което сте били намислили. Някои фотографи са най-артистични именно при обработката, докато други предпочитат да я свеждат до минимум. Това е лично предпочитание и с времето сами ще решите как да подхождате.

Първата снимка е директно от фотоапарата, а втората е обработена. Както виждате, първата е бледа и има нужда да се пипне.

Необработена снимка
                                                                               без обработка

снимка с обработка
                                                                       с допълнителна обработка

4. Какви обективи ми трябват, за да правя страхотни снимки?

Обективите в чантата ви са лично предпочитание и зависи от каква фотография се интересувате. Препоръчително е да започнете с 50мм основен обектив. Всички големи производители имат страхотни 50мм модели, идеални за начинаещи. След като сте поснимали с 50мм, можете да опитате широкоъгълен или телефото обектив. Ако обичате приближаването, има и много голям избор от зуум обективи. Ето някои от най-популярните обективи: 24мм, 35мм, 50мм, 100мм (макро), 135мм и 200мм.

Ето и няколко сравнения:

снимка с 35мм
                                                                                     35мм

снимка с 50мм
                                                                                    50мм

снимано на 135мм
                                                                                  135мм

5. Трябва ли да работя в компания, за да съм професионален фотограф?

Не. Има наистина много фотографи, които не работят в големи фирми и компании, нито снимат за големи издания, но са невероятно талантливи.

6. Какво е балансът на бялото?

И по тази тема можем да пишем много, но ще отговорим накратко. Чудили ли сте се защо понякога снимките ви излизат с жълт или оранжев оттенък или пък изглеждат сиви или сини? Причината е, че балансът на бялото не е бил правилен. Какво означава това? Означава, че цветовете на снимката ви не отговарят на действителните. Белият баланс се измерва с числа, като по-ниските стойности са по-студени, а по-високите – по-топли.

Графика баланс на бялото

Но балансът на бялото не е точна наука и може също да е въпрос на предпочитание. Има много начини да го контролирате. Можете да го настроите ръчно, да се доверите на фотоапарата сам да го определи или директно да въведете температурата. Балансът на бялото обикновено е първото нещо, което фотографите настройват. Ето две снимки от една и съща сесия. Първата е в студена гама, за да се акцентират цветовете на водата и небето.

баланс на бялото

Втората е в по-топла гама, за да се акцентира върху топлината на слънцето.

баланс на бялото

7. Каква е разликата между JPG и RAW?

JPG е най-популярният файлов формат за дигитални изображения. Фотоапаратът ви може да прави снимки в JPG формат в различни размери. Проблемът обаче е, че при JPG се губят много детайли. Когато направите снимка, фотоапаратът ви автоматично я преработва и компресира. Ако искате да я обработите по-късно, не разполагате с много информация, с която да работите и може да ви е трудно да поправите неправилно осветени части от снимката например. RAW форматът е некомпресиран и необработен, което означава, че в снимката се съдържа цялата информация от момента на заснемането й. RAW снимките са „сурови“ и трябва да бъдат обработени със специализиран софтуер.

Ето как изглежда RAW снимка директно от фотоапарата:

снимка в RAW формат

А ето как изглежда след обработка. Забележете как сме успели да възстановим небето почти напълно.

снимка след обработка

8. Как да разбера кога е време да започна да се занимавам професионално с фотография?

Не бързайте! Може да е много вълнуващо и трудно, но не избързвайте. Преди това си задайте следните два въпроса:

 - Снимките ми добре осветени, фокусирани и композирани ли са?
 - Готов ли съм да изпълнявам кратки срокове и да се държа като професионалист?

Да бъдеш фотограф може да е най-страхотната професия на света, но си е професия. За да преуспеете, трябва да бъдете професионалисти. Не оценявайте труда си на жълти стотинки. Не забравяйте, че сте артисти и трябва да ви се плаща като на такива.

9. Как да подреждам хората пред обектива ми?

Позирането и режисирането си е цяло изкуство и изисква много практика и увереност. Снимайте възможно повече хора и колкото можете по-често. Мислете внимателно и дълго върху визията. Какво искате да казва снимката? Планирайте подробно и ще можете да давате насоки така, че да получите желания резултат.

10. Как да балансирам живота и фотографията?

Независимо дали фотографията ви е професия или хоби, тя може да проваля животи. Причината е, че се превръща в страст. Много е важно да имате програма и да се придържате към нея. Ако имате да обработвате снимки (лични или професионални), изберете си време от деня, което да посветите на това. Ако обичате да блогвате, изберете си ден от седмицата, когато да се занимавате с блога си. Планирайте дните си, за да избегнете стреса и проблемите.

Снимки и информация: http://www.clickinmoms.com