Оценка на читателите: / 27
СлабоОтлично 
Основни характеристики на фотоапаратите 5.0 out of 5 based on 27 votes.

photo_01Основни характеристики, които всеки е добре да знае преди да предприеме покупка на цифров фотоапарат.

Вид сензор (матрица) - разположен е зад обектива и замества лентата при цифровите фотоапарати. Той реагира на светлината и изпраща поток от електричество, в зависимост от светлината, която попада върху повърхността му. Съществуват два основни вида CCD и CMOS. При избор на фотоапарат това не е основен фактор.

Разликата между тях е малка. CCD чиповете са по-лесно се произвеждат, с по-високо качество и са по-бързи. CMOS консумират по-малко мощност, по-евтини са. Използват се предимно в професионалните фотоапарати, за разлика от CCD, които са в почти всички любителски фотоапарати.


Мегапиксели - размерът на сензора се измерва в мегапиксели т.е. броя на пикселите по хоризонтала, умножен по броя на пикселите по вертикала. Размерът има голямо значение, но до около 5МР. След това практически няма особено значение. 5МР отговарят на снимка с размер 20см х 25см. Ако често ви се случва да принтирате такива снимки си струва да дадете повече пари. Голямата резолюция трудно се вижда и на компютърния екран. Ако нямате навика да разглеждате снимките в детайли по-голямата резолюция не е от особено значение. Недостатък на голямата резолюция е размерът на снимките. Ако решите да си купите фотоапарат с висока резолюция, но снимате с по-ниска, за да пестите мястото не си е струвало да доплащате за повече мегапиксели.

Вид и размер на паметта - почти всички фотоапарати използват SD или MMC карти. Това е най-често използвания вид памет. На външен вид MMC картите са по-тънки и се използват и в някои телефони. При телефоните обаче се употребяват предимно micro SD карти, които също е възможно да се използват в цифровите фотоапарати чрез преходник. При моделите на Sony се използват Memory Stick Duo / Pro Duo карти. Съществена разлика не съществува като картите на Sony са на по-високи цени.
При покупка на карта е добре капацитетът и да е по-голям. Карта от 2GB може да се закупи в момента на цени между 30лв и 50лв. Колко снимки се събират на картата зависи пряко от това колко мегапиксела е матрицата на фотоапарата. Колкото е по-голяма матрицата 5-10МР, толкова по-големи стават файловете и по-малко снимки могат да се поберат на картата.

Zoom / Зуум - съществуват два вида zoom: цифров и оптичен:

* Цифровият зуум е в пряка зависимост от мегапикселите на фотоапарата. Практически от използването му няма смисъл и е добре да бъде изключен. Ефектът на цифровия зуум е да бъде увеличена само част от снимката, но записаната информация е същата. Дали ще използвате цифров зуум или направите снимката без цифров зуум и ще изрежете част от нея на компютъра - ефектът е един и същ.
* Оптичен зуум е приближението, което получавате чрез обектива. Днес дори и extra slim (най-малките) фотоапаратите поддържат 3х приближение. Средния клас са с 4х или 6х, а най-добрите модели са с 10х, 12х до 18х. Това означава, че приближението при модела 4х е четири пъти. От значение е и качеството на оптиката, но при любителските фотоапарати разликата не е значителна. При избор най-добре е да прецените какво ще снимате. Ако снимате по партита, рожденни дни и др. по-добър е малък фотоапарат с малък зуум. Ако постоянно пътувате по екскурзии и снимате различни обекти от разстояние си струва да платите за по-голямо увеличение.

Марка - преди години от основно значение беше марката. Съществуваха множество поклонници на определена марка от дрехите до техниката. В световен мащаб това отдавна е преминало, но в България “робството” на определена марка се запазва. Причината за отмирането на това движение е по-добрата работа с клиентите, стандартите за качество, постигането на сравнително еднакво добро ниво на качество и др. Въпреки това марката е от съществено значение при покупката. В такъв случай отделянето на повече пари за Canon, Panasonic, Nikon, Sony в повечето случаи гарантира по-високо качество. Качеството не се измерва само в разгледаните характеристики. От значение е вида и качеството на електрониката, на процесора за обработка на данни и др. Снимка с 8МР Samsung или Praktika често са по-лоши от тези с 4-5МР Canon от същия клас. Шумът е значителен (снимката е размазана - на зърна) особено в затворени помещения и недостатъчно светлина.

Размер - размерът на фотоапарата е от особено значение и често той е пряко свързан с характеристиките му. Ако искате да снимате нещо на бързо, да щракнете и да си пъхнете фотоапарата отново в джоба то вашият избор е компактен или супер компактен. Ако пътувате, желаете да правите снимки от голямо разстояние - вземете си голям фотоапарат, който може спокойно да виси на врата ви.

Ръчни настройки - ако имате по-големи претенции към фотографските си умения и желаете нещо повече от “насочи-щракни” то е необходимо фотоапаратът ви да има възможност за ръчни промени.

* Фокус - любителските фотоапарати използват автоматичен фокус. Така те “мислят” вместо вас и преценяват кой е основния обект на снимката. Ако искате да приложите творчество или да коригирате грешките в определянето на основния обект ви е необходим ръчен фокус. Не ми се е налагало често да ползвам ръчен фокус, но ако нямах такава опция, щях да пропусна много снимки на бели тигри, лъвове,пантери, алигатори и други интересни животинки. Въпреки качеството и марката на фотоапарата ми той непрекъснато фокусираше мрежата на клетката в зоологическата градина и никога животните не бяха на фокус, докато не превключих на ръчен фокус.
* Време на експозицията и бленда - това са първи стъпки на любителите фотографи към професионалната техника. Добро боравене с тези настройки може да направи невъзможните снимки възможни, но и прекрасни. Нагласяйки скоростта на затвора на 10 или 15 секунди можете да създадете снимки в почти пълен мрак, да създавате ефекти от фаровете на движещите се нощем автомобили и др.

Връзка към компютъра - преди време съществуваха доста стандарти, които се конкурираха помежду си. Днес основния е usb 2.0 Разлика между фотоапаратите съществува и в начина на разпознаване от компютрите - като камера или като устройство (drive). Вторият вариант е по-добър, защото чрез цифровия си фотоапарат, можете да прехвърляте и друга информация освен снимки. Ако това не е налично (един от малкото и може би единствения недостатък на Canon) можете да си купите card reader срещу 5лв до 15лв и чрез него лесно да прехвърляте информацията от и на компютъра си. Това прави тази характеристика незначителна при избора на цифров фотоапарат.

Стабилизатор на изображението - това е механизъм, който неутрализира трепването на ръката в момента на снимката. Обикновено засича трепването на ръката и придвижва снимащия механизъм в противоположната посока. Спестява много размазани снимки, но не винаги е ефективен, особено при по-продължително време на експозицията (при по-малко светлина).

Графичен процесор - тази част на цифровия фотоапарат, която обработва изображението. При по-добрите марки фотоапарати качеството му е по-високо, а това рефлектира и в по-високо качество на снимките.

Скорост на снимане - в зависимост от стила на снимане това е изключително важна характеристика. Двата нейни варианта са с и без светкавица. Когато е изключена светкавицата повечето фотоапарати могат да правят бързо снимки една след друга. Ако фотоапаратът има burst режим при задържане на бутона за снимане се правят серия от снимки, като времето между два снимки е по-малко от секунда. При включена светкавица е от значение за колко време тя се зарежда. Тази характеристика рядко се обявява и е добре да се тества или да се потърси информация из интернет форумите. Осем до десет секунди може да не е много, но в интересен момент всяка секунда е важна, за да не изпуснете момента.

Face detection - тази полезна функция служи за откриване на лица на снимката. Това подобрява фокуса и остротата на изображението в тези части на снимката.

Визьор и LCD екран - Визьорът е онова малко прозорче, през което виждате какво снимате. Това беше единствения начин да се види бъдещата снимка при фотоапаратите с лента. Днес визьорът е по-скоро изключение, което се ползва при много слънчево време, когато не се вижда добре LCD екрана или се използва за пестене на батериите. Визьорите са два вида обикновен и цифров. Обикновения е същия като при обикновените фотоапарати, а цифровия е друг малък LCD дисплей, който се намира във фотоапарата. На него можете и да разглеждате направените снимки както на обикновения LCD екран. В зависимост от размера и класа на фотоапаратите са възможни три варианта - без визьор, с обикновен и с цифров.

LCD дисплей - това е едно от основните предимства на цифровата фотография. Чрез тази революционна новост можете да видите снимката веднага след като сте я направили, да прецените качеството и и при необходимост да снимате отново. Основен фактор при избор на фотоапат може да бъде размера на дисплея - колкото е по-голям, толкова по-добре можете да видите снимките, които сте направили. Съществува възможност и дисплея да е подвижен. По този начин може да се завърта под различни ъгли, при които не можете да застанете, за да видите снимката при вградения. След работа подвижния дисплей може да се затвори, така че да се предпази от надраскване или счупване.

Батерии - основно се делят на 2 вида вградени и сменяеми. Това е относително определение, защото и “вградените” могат лесно да се вадят. Те обикновено са съобразно дизайна на фотапарата и са литиево-йонни. Това е единствения стандарт, който позволява лесно производство на батерии с различна форма. За това се използват предимно в компактните фотоапарати.

Предимството им е, че няма нужда да ги вадите от фотоапарата, за да ги зареждате, няма нужда от смяна, размерът на цифровия фотоапарат е по-малък и по-красив. Недостатък е високата им цена, трудното намиране на нова батерия специално в България. Така когато след 1-2 години батерията ви издържа по-малко трудно ще можете да я замените.

Също така е добре да се провери дали се зареждат в апарата или е необходимо допълнително устройство, възможно ли е да се зареждат чрез компютър или чрез електрическата мрежа. Колкото повече възможности - толкова по-добре, защото не знаете кога и къде ще ви се наложи да ги зареждате.

Кръгли батерии - използват се най-често АА, но при по-малките евтини цифрови фотоапарати се срещат и ААА. Най-добрите акумулаторни батерии са никел-металхидридните. Предимството им е по-големия капацитет в сравнение с литиевойонните и относително по-евтината цена. В този случай имате възможност лесно да си купите няколко батерии и винаги да имате със себе си резервни. В краен случай ако нямате къде да ги заредите съществува варианта да си купите от почти всеки магазин.