Оценка на читателите: / 20
СлабоОтлично 
Сток фотография - Първи стъпки 4.8 out of 5 based on 20 votes.

imagesВ тази тема смятам да споделям впечатления от сток фотографията, както и да ви запозная с нещата които знам за този тип продажба на снимки. И други запознати с това, могат да се включат. Надявам се да съм полезен за тези които ще започват тепърва да се занимават с това.
Започнах да се занимавам със сток преди няколко месеца и колкото повече навлизам в тази материя, започва да ми става все по-интересно. Ако решите да се занимавате с това, не трябва да имате супер очаквания за старта си в продажбите. Ако сте постоянен, качвате редовно снимки и те се харесват, труда ви ще бъде възнаграден.

Аз лично разбрах преди време случайно от Гугъл за тези сайтове и се регистрирах на шега в два от тях. Поради липса на време ги забравих, но след като прочетох няколко статии се върнах отново и започнах да качвам снимки.
Като начало се насочих към FOTOLIA и DREAMSTIME.
Първото нещо с които се сблъсках беше масово отказване на снимки при първите ми качвания. Тогава си дадох сметка че трябва да обърна по-голямо внимание към техническата част на снимките. Като добра светлина, по-малко шум в кадъра, кадровка и други дребни детайли на които не бях обръщал внимание. Едно е да качваш снимки в фото сайтове с размер 800х600 смалени изглеждащи „перфектно”. Съвсем друго е да си видиш снимката в цял размер над 8-10 мегапиксела и там да си личат шума и всички недостатъци. Лично на мен това ми помага и за напред да се усъвършенствам във фотографията.
Сток фотографията не е само снимки на парчета сирене, лаптопи и усмихнати офис сътрудници. Приемат се и снимки от художествената фотография / пейзажи и други обекти /

Какво е нужно и как става продажбата на снимките:

1.Първо си създавате акаунт в сайта който искате да продавате. Трябва да попълните коректно вашите данни /потребителско име, име и фамилия, адрес за кореспонденция и т.н/ В почти всички сайтове минава време докато ви одобрят профила. В замисимост от сайта и натовареноста на хората които преглеждат профилите може да е от 1 ден до 1 седмица.
2. След като бъдете одобрени някои от сайтовете ще ви поискат примерни снимки от 3 до 5бр. Други, като FOTOLIA не искат такива, а автоматично след като са ви одобрили ви разрешават да качвате снимки за продажба при тях. /за това и препоръчвам този сайт като за първи стъпки в сток-а/. Изберете най-хубавите си снимки за вашето представяне, като гледате да не са в един стил и едни и същи обекти да присъстват на тях. Ако ги отхвърлят пробвайте с други снимки. В един от сайтовете при мен стана от 2-рия път.
3. След като сте преминали през тези две стъпки, следва истинската „работа по снимките”. Качването в сайта става или през самия сайт или през FTP. След като качите снимката /снимките/ трябва да им зададете:
(1) Image name - Име
(2) Description - Описание / не във всички сайтове е задължително/
(3) Keywords - Ключови думи / най-често между 5 и 50 бр. По които търсачката намира вашите снимки /
(4) Category – Категория / Избирате категория в която да бъде сложена снимката/ Някои сайтове позволяват избирането и на повече от една категория.
(5) Model release - Писмено разрешение от модела / Изисква се само ако качвате снимки на хора, когато се виждат лицата им /
След като отметнете че приемате правилата на сайта, снимката ви вече е готова за преглеждане от администрацията на сайта. Обичайно се чака от 1 ден до 2 седмици зависимост от сайта. През това време може да качвате други файлове. В някои сайтове има ограничение на броя снимки които може да качите. След като ви одобрят снимката, тя се появява в съответната галерия и търсачката я открива по ключовите думи които сте задали.

Продажба на снимките:stock
След като вече сте качили и са ви одобрили снимките, остава да получите възнаграждение за вашия труд. Всяка снимка може да бъде продадена неограничен брой пъти. Има хиляди снимки по сайтовете продадени по над 100-200 пъти. Ако ви е хубава снимката, оригинална и има търсене тя ще се продава доста добре. Има такива продадени над 500 пъти.
Цената която може да получите на 1бр. Продажба е от $0.25 до $30.00. Това зависи в какъв размер ще бъде купена снимката. Сметнете сами ако имате снимки които се продават по 20-50 пъти каква сума се получава. Най-хубавото е че снимката си остава ваша собственост и си запазвате правата върху нея. Има сайтове в които можеш да продадеш и правата на снимката си от над $350.00 , но мисля че е по-трудно постижимо.
В сайтовете има статистика на вашите снимки – колко пъти са видяни, колко пъти са продадени и каква сума сте спечелили от продажбата им.
 
Как да си получа парите от продажбите?

Трябва да се регистрирате в PayPal. Когато достигнете $50-$100 в сметката си в сток сайта можете да прехвърлите парите си към акаунта ви в MoneyBookers или PayPal. И от там с няколко клика в собствената ви сметка в банката.

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Какво представляват Сток фото сайтовете?
Ексклузивност при сток фотографията