Оценка на читателите: / 0
СлабоОтлично 

long-exposure-1Избора на правилна експозиция е от съществено значение за създаването на качествена снимка. Експозицията е количетсвото светлина което попада в апарата, и има пряко отношение за крайния резултат. Правилната експозиция е именно онова количество светлина което осигурява балансиран кадър.

Ключовата дума тук е светлина. Изчисляването на точното количество светлина може да бъде доста сложно, но за щастие съвременната форографска техника разполага с автоматични функции, които го изичсляват вместо нас. Не малко камери пък разполагат и с ръчна настройка на тази функция, кото означава че според случая или търсения ефект можем сами да определим количството светлина. Най-често срещаните случай обикновено са 2: Повече свтлина от необходимото води до преекспониране на кадъра, прекалено светли участъци, подробностите в кадъра се губят и често снимката изглежда измита. Същият ефект има и когато светлината е недостатъчна (недоекспониран кадър). Снимката е по-тъмна, и придава на кадъра призрачност и мрачност. Този ефект обаче е за предпочитане пред “изгарянето” на кадъра. Защо? Една добра обработка може да просветли снимката и да запази детайлите, докато това е почти невъзможно при преекспониран кадър.

photography-exposure

Друга функция на фотоапаратите е регулиране на яркостта - EV +/- , като ви позволява да настроите светлината обикновено през 3 стъпки. Създайте си навик да правите това преди да запечатате кадъра. Да вземем например че сте решили да снимате дърво и светлината е прекалено силна заради слънцето. В този случай ще се наложи да поработите именно с тази настройка. Първоначално променете EV –1 и снимайте, ако резултата е незадоволителен можете да намалите още експозицията докато получите търсения ефект. Често ще го срешнете като брекетинг. Когато се прави едини същи кадър но с различни експозиции от -2 до -1 до 1 към 1 към 2. Това ви дава възможност да изберете най-добрата снимка от всички.

Измерване

Измерване е начинът по който фотоапарата “взима решение” относно правилната експозиця. Светломерът преценява количеството светлина в зоната, където сте решили да снимате. В идеалния случай, камерата ще прецени светлината в централната област, която не е нито прекалено тъмна, нито твърде светла, така че светлината да е балансирана. Това е "централно претеглено" или "средно” измерване. Означава, че камерата ще вземе предвид средните нива на светлината в сцената и като цяло ще имате добър резултат.

Мултизоналното измерване е известено още като "Матрично измерване. Този метод изчислява светлината  в различни зони на сцената, за да излезе с най-добро качество. Различните марки фотоапарати ще се различават в резултатите.

photography-exposure3

Следва точковото измерване. При него се взема за определяща осветеността в дадена точка, най-често съвпадаща с използваната автофокусна точка.. За добри резултати, най-добре да преместите точката до област със средни нива на светлината, за да постигнете баланисрана експозиция по целия кадър.  Предимството на точковото мерене е, че е много точно и можете да го контролирате напълно.

То е добро за трудни сцени, например, когато имаме един светъл лъч светлина, след това много тъмни области. Много голям контраст между тъмно и светло обърква камерата. Централното мерене ще предположи, че цялата сцена е светла и ще измери некоректно нивата на светлината. Точковото мерене може да даде приоритет  на сивите зони така че да подцени светлината и също да отчете погрешно. Един добър начин да приложите точковото  мерене и да се запознете по-добре с действието му е да си набележите няколко точки в един и същи кадър и да го заснемете толкова пъти. После просто сравнете меренето в различните участъци и как се отразяват на крайния резултат.

Повечето специалисти ще изберат именно това измерване за пейзажната фотография, тъй като позволява по-голям контрол.
Когато скоростта е важна, Матричното измерване е полезно, тъй като ви се налага да “работите” по-малко.

photography-exposure4

Светкавица

Светкавица често се използва с цел  в различни ситуации, но с повишено внимание в пезйзажната фотография и дивата природа и животни. Когато бъде отчетена слаба светлина, светкавицата се включва автоматично, но можете ръчно да промените настройките, така че тя ще остане изключена – стига да търсите определен ефект. Ако се нуждаете от повече енергия, можете да закупите отделна глава за светкавица. Тя е често използвана в журналистиката, модата, където се работи много през нощта или на закрито и се налага да се заснемат много обекти или пък изобилие от действия без да има риск от замъгляване или лошо осветление.

Наиситна светкавицата е полезна и най -често използвана при нощни снимки. Ако няма друг светлинен източник, тогава ще трябва да я използвате, въпреки че можете да подходите и творчески, като да забавите светкавицата за да уловите някакво движение или линии от светлина. Като цяло обаче, ефектите от светкавицата могат да бъдат “тежки”. Неподходяща е за отразяващи повърхности като огледала, тъй като то ще се появи “блик” от ярката светлина обратно в камерата. За пейзажната фотография това, което трябва да знаете е как да се изключите светкавицата особено ако се използва бавна скорост на затвора за постигане на специфично размиване, тогава когато камерата автоматично ще иска да използва светкавица.

photography-exposure5

Светкавица е полезна в изключително тъмно ситуации като запълваща светлина. - когато има ярко слънце зад предмет и всичко, което е останало е силуета на обекта. Използване на светкавица ще изведе подробностите обратно в изображението.