Оценка на читателите: / 3
СлабоОтлично 
Художествената фотография: Правилата са за да се нарушават 4.3 out of 5 based on 3 votes.

cover_pic_fadeХудожествената фотография е смесица от много “съставки”: изкуство и технологии, умение и търпение, ноу-хау и индивидуални усещания.

Като за начинаещ, не би ли било чудесно, ако всичко може да се обясни с прост набор от правила, които са лесни за разбиране. Разбира се някой може да ви каже само това, каква бленда да се използва в дадена ситуация, или как да се композира кадъра, за да получите най-добрите резултати всеки път?

 

Фотографията много прилича на курс за шофиране. С кола, трябва да знаете правилата на пътя, да знаете основните умения зад волана, ускоряване и спиране. Това може да се научи лесно с малко практика. Но дори и когато сте усвоили най-важното, все пак трябва да си опознаете колата, защото всяка кола е малко по-различна. След това е необходимо опит - пътуване нощем, “мокро” шофиране, оф-роуд шофиране ...и т.н.

00glzf-29870484

Какво трябва да разберете: следвайки правилата, само ще стигнете по-далече. Във фотография, ще откриете, че правилата ще ви помогнат в началото, и някои от тях ще останат с вас в кариерата ви. Номерът е да разберете, когато правилата не се прилагат, или когато трябва да решите да ги игнорирате. Това са онези знания, които не могат лесно да се научат. Те идват с опита, и са това, което ви дава индивидуалност като фотограф.

По-долу са само някои от правилата -  за един опитен фотограф, са само за да се нарушават.

ПРАВИЛО 1: Снима се само рано сутрин или по пладне

Това е един от първите принципи на пейзажната фотография, и може да се прилага за почти всяка фотография на открито. Мекотата и топлината на цветовете на слънцето по това време придават красота и характер на почти всяка сцена. Тя създава много по-нисък контраст, което ви позволява да избегнате тежки сенки и прекомерно излагане на акцентите в снимката.

Кога можете да нарушите това правило? Сещам се за две ситуации, веднага.

chicago-skyline-black-white-panoramic-panorama-framed

Черно-бяла фотография се определя от контраста в нюансите между двата цвята а не от “нежността” на цветовете, така че често ще търсите силата на сенките, за да създадете добър образ. Поради тази причина, черно-бели снимки най-често се правят по средата на деня, когато светлината е по-силна.

Дъждовна гора също се снима най-добре в средата на деня, но в този случай не искате ярка слънчева светлина-искате облачно време, за да създаде равномерна светлината през дърветата. В противен случай ще имате петна от светлина по цялата снимка.

ПРАВИЛО 2: Правилото на третините

Правилото на третините е отлично за начинаещи които се учат на добра композиция. По-просто казано, разделя се снимката в три части, вертикално и хоризонтално. Разделителните линии са най-добрите места за позициониране на дълги обекти в снимка (като дървета и хоризонта). Пунктовете, където се пресичат линиите са най-ефективните места за позициониране на по-малки обекти .

Снимки, които са направени в съответствие с върховенството на Третините изглеждат балансирани. Те отговарят на нашите естествени разбирания за визуален ред и простота. За съжаление, светът не е толкова подреден колкото правилата, така че е невъзможно в природата да се снима всичко по този начин. Освен това, понякога може да решиш да пренебрегнеш правилото за да постигнеш по-голямо въздействие.

Кога може да наруште това правило? Ето един явен пример, въпреки че ако тръгнем да мислим ще изникнат още много.

sunsets-8

Залезите подчертават разнообразието на цветовете в небето и силуетите на преден план. Ако имате наистина грандиозно небето, то няма смисъл да се запълни една трета от снимка с празна тъмнина. Можете да изберете да наклоните камерата така че да обхванете небето, и да намалите предния план.

ПРАВИЛО 3: Светломерът ви не лъже

В повечето случаи можете да се доверите на светломера си. Ако показва че вашата снимка е добре експонирана, то вероятно е ... но не винаги.

Кога може да наруште това правило? Когато е налице голяма разлика в нивото на светлина между предмета и околностите.

creative-photography4

Можете да се снимате човек, животно, цвете и т.н. огряни от светлина, но фонът е сенчест. Това е един много ефективен начин да “накарате” обекта да се откроява от околните. В тази ситуация, различните нива на светлината подлъгват светломера.

В действителност, ако решите да си снимате в режим авто обекта най-вероятно ще бъде преекспониран. Най-добрият подход е да прехвърлите на ръчни настройки и да настройте блендата или скоростта на затвора, докато постигнете резултата с 1 или 2 стъпки недоекспониран. Това ще затъмни фона  а обекта ще е в добра експозиция.

Виждате ли някакъв образец тук? Има причина да са създадени правилата, и всеки ще подобри уменията си в пъти ако се научи да ги прилага когато трябва. Ако сте го направили сте готови да предприемете следващата стъпка. Започнете да експериментирате извън правилата и да видим къде ще стигнете. Знаейки и прилагайки правилата ще станете добър фотограф. Избирайки как и кога да ги подчертаете или игнорирате ще ви направи още по-добър.